Política

Zelenski diu que la guerra Rússia contra Ucraïna ha d’acabar amb l’alliberament de Crimea

Assegura que mentre Moscou utilitzi la península com “la seva base militar” no hi haurà pau estable al Mediterrani

La guerra a Ucraïna va començar a Crimea i ha d’acabar el seu alliberament, ha afirmat el president ucraïnès, Volodímir Zelenski. “Aquesta guerra russa contra Ucraïna i contra tota l’Europa lliure va començar a Crimea i ha d’acabar amb l’alliberament de Crimea”, ha assegurat el mandatari ucraïnès, hores després d’haver-se registrat una sèrie d’explosions en una base russa a la península, causant la mort d’almenys una persona i ferides a cinc més.

Rússia ha minimitzat les explosions i un alt responsable ucraïnès va negar que Kíiv en fos responsable, tot i que hores abans l’exèrcit ucraïnès ho havia reivindicat com un atac seu. Crimea és oficialment part d’Ucraïna, però Rússia es va annexionar la península el 2014 després d’un referèndum que la comunitat internacional considerar il·legítim. Molts ucraïnesos consideren això com l’inici de la guerra amb Rússia.

Ahir a la tarda, diverses explosions van sacsejar una base aèria naval russa de Saki, situada prop de Novofedorivka, a la costa occidental de Crimea. Almenys dotze explosions de diversa intensitat es van sentir al voltant d’un minut cap a dos quarts de quatre de la tarda hora local, segons diversos testimonis, i una mitja hora més tard es va registrar una altra explosió que va causar dues grans columnes de fum. El diari The New York Times va publicar una declaració atribuïda a un alt oficial ucraïnès que assegurava que havia estat un atac planificat per les forces de Kíiv, mentre que Moscou ho va atribuir a un accident. Concretament, a l’explosió de munició d’aviació emmagatzemada.

Zelenski no va fer al·lusió a les explosions en el seu discurs de dimarts al vespre, però el va centrar en la península de Crimea i va dir: “No oblidem que la guerra russa contra Ucraïna va començar amb l’ocupació de Crimea”. “Aquesta guerra russa va començar amb Crimea i ha d’acabar amb Crimea, amb el seu alliberament”, va declarar Zelenski. “Crimea és ucraïnesa i mai l’abandonarem”, va reblar el governant ucraïnès, que va advertir que no hi haurà una pau duradora en el Mediterrani mentre Rússia pugui utilitzar Crimea com “la seva base militar”. “La presència d’ocupants russos a Crimea és una amenaça per a tota Europa i per a l’estabilitat global. La regió del mar Negre no pot ser segura mentre Crimea estigui ocupada. No hi haurà una pau estable i duradora en molts països de la riba del Mediterrani mentre Rússia pugui utilitzar la nostra península com la seva base militar”, va sentenciar Zelenski.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona