Política

Salman Rushdie sobreviu a l’atac però està connectat a un respirador artificial

La policia identifica l’agressor de l’escriptor, un jove de Nova Jersey d’origen libanès

L’acte de l’Estat de Nova York no tenia mesures de seguretat estrictes

L’escriptor indobritànic Salman Rushdie està connectat a un respirador i podria perdre un ull arran de l’atac que va rebre divendres quan havia de participar en una conferència a l’Estat de Nova York. “Les notícies no són bones”, va comunicar l’agent de l’autor, Andrew Wylie. “Els nervis del braç van rebre talls i el fetge està afectat per les ganivetades”, va explicar sobre l’escriptor, que està ingressat en un hospital de Pennsilvània, on el van operar a la nit.

La policia ha identificat el presumpte agressor. Es tracta de Hadi Matar, un jove de 24 anys de Fairview (Nova Jersey) que havia comprat una entrada per assistir a la conferència de Rushdie. La família de Matar és del sud del Líban. El presumpte agressor està detingut sense fiança acusat d’intent d’assassinat.

Els responsables de les forces de seguretat van explicar que un metge que assistia a l’acte va atendre l’escriptor mentre no arribaven els serveis d’emergència. El moderador de l’acte, Henry Reese, va resultar ferit al cap, però de forma lleu.

La policia, que està investigant el motiu de l’atac, no va aclarir quina arma va fer servir l’agressor.

En el moment de l’atac, Rushdie es disposava a fer una conferència davant centenars de persones a la Chautauqua Institution, a l’oest de l’Estat de Nova York, sobre el paper dels Estats Units com a “llar de la llibertat i de l’expressió creativa” a l’hora de donar asil a artistes a l’exili, segons explica el web de la institució.

Els organitzadors de l’acte no havien previst mesures de seguretat excepcionals per a aquell esdeveniment i no hi havia controls de seguretat a la Chautauqua Institution. El personal de la institució s’havia limitat a comprovar que els assistents tinguessin les entrades.

Aquest fet va sorprendre alguns dels assistents, atesa la notorietat del convidat i les seves circumstàncies excepcionals. Rushdie, nascut en una família musulmana de Bombai, on hi va viure abans de mudar-se al Regne Unit, ha estat víctima de diverses amenaces de mort arran de la publicació de la seva novel·la Els versos satànics, que alguns musulmans creuen que conté passatges blasfems. El llibre va ser prohibit en molts països de majoria musulmana després de publicar-se, el 1988.

Al cap d’uns mesos, l’aiatol·là Khomeini, aleshores líder espiritual de l’Iran, va dictar una fàtua (decret religiós) en què feia una crida a matar l’escriptor i tothom qui hagués participat en la publicació del llibre. Rushdie va viure amagat durant gairebé una dècada, fins que el govern iranià va dir, el 1998, que ja no era vigent la fàtua. Rushdie ha reprès la vida social els darrers anys, però envoltat sempre de fortes mesures de seguretat.

El president de la Chautauqua Institution, Michael Hill, va explicar que la seva entitat treballa habitualment amb la policia local i estatal per garantir la seguretat dels seus actes i va anunciar que no s’anul·laran les activitats previstes per a aquest estiu. “El pitjor que podria fer la institució és deixar de banda la seva tasca per aquesta tragèdia.” “No crec que Rushdie ho volgués”, hi va afegir.

Les autoritats iranianes es mantenen en silenci

Les autoritats polítiques i religioses de l’Iran es mantenen, de moment, en silenci respecte a l’atac contra l’escriptor Salman Rushdie, que estava amenaçat de mort des del 1989 per una fàtua emesa pel règim iranià. Sí que s’han pronunciat, en canvi, a favor de l’atac alguns mitjans conservadors com el diari ‘Keyhan’, pròxim al líder suprem, que va lloar l’atac i va oferir “cent benediccions de Déu” a l’atacant. El diari ‘Khorasan’, per la seva banda, publicava en portada “Satanàs va camí de l’infern”, en relació amb Rushdie. L’activista iraniana Atena Daemi, recentment posada en llibertat després de cinc anys a la presó per haver criticat les execucions, va condemnar l’atac i va acusar la República Islàmica de cometre “crims al llarg del planeta”.

Hezbol·là, el grup armat proiranià del Líban (país d’origen de la família de l’agressor), va assegurar que no tenia cap informació sobre l’atac a Salman Rushdie.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona