Política

El Parlament recomençarà amb cinc lleis a punt d’aprovar-se

En aquest període de sessions, la cambra té previst tramitar 51 iniciatives legislatives

Entre els projectes de llei, destaquen la nova llei de la ciència i la de foment de l’associacionisme

El Parlament de Catalunya engegarà el quart període de sessions, que està previst que s’allargui del 16 d’agost al 31 de desembre, amb 51 iniciatives legislatives en tràmit.

Cinc de les quals són projectes de llei: el de la ciència de Catalunya, el de mesures organitzatives en l’àmbit de l’atenció sociosanitària (validat inicialment com a decret llei i que es tramita com a projecte de llei), el de foment de l’associacionisme, el de la composició del Consell d’Educació de Catalunya i el del pla estadístic de Catalunya 2023-2028.

Els cinc projectes de llei han superat ja els debats de totalitat i estan en tràmit de comissió i ponència, pendents d’acabar la tramitació parlamentària en un debat final.

Proposicions de llei

El Parlament està tramitant també 38 proposicions de llei presentades pels grups. Deu de les quals ja han superat el debat de totalitat i estan seguint els tràmits en comissió i ponència. Quatre d’aquestes 38 proposicions de llei són iniciatives adreçades a la mesa del Congrés dels Diputats, per garantir el retorn social del rescat bancari (ERC), per assegurar la presència de caixers automàtics als municipis que no en tenen (ERC, JxCat, la CUP i ECP), per reformar l’article 2 de la Constitució espanyola (Cs) i per incorporar l’ecocidi en el Codi Penal (CUP). La cambra catalana actualment té també en tràmit vuit proposicions de llei que s’han portat a terme a través de diverses iniciatives legislatives populars (ILP). Quatre de les quals estan ja en tràmit de ponència i comissió un cop assolides i validades les 50.000 signatures mínimes necessàries per poder seguir la tramitació parlamentària. Aquestes quatre proposicions de llei són la de mesures urgents per a l’habitatge, la de la llei electoral de Catalunya, la de modificació de la llei de finances públiques de Catalunya i la de la llei de l’esport i l’activitat física de Catalunya, que es tramita conjuntament amb una proposició de llei de JxCat, ERC i el PSC-Units. Una altra ILP, la de la declaració del Mercat dels Ocells de la Rambla de Barcelona com a patrimoni cultural i immaterial de Catalunya, està en tràmit de recollida de signatures.

Pel que fa a la resta, la de modificació de la llei de protecció dels animals, la de creació d’un cos d’ambientòlegs i una altra que demana el cessament del consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i el tancament de tots els canals de Televisió de Catalunya, estan pendents dels tràmits previs a la recollida de signatures.

Per al proper període de sessions hi ha previstes, a banda de la del debat de política general, sis sessions plenàries més.

LA DATA

16.08.22
Comença
el nou període de sessions, tot i que l’activitat parlamentària es reprendrà a partir de l’1 de setembre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.