Política

ERC demana a Junts que no faci alhora d’oposició i de govern

Vilalta reclama fer “més pinya” per la taula de diàleg, i més mobilització

Insta els socis a concretar la proposta

La secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, va reclamar ahir als socis de Junts que no facin “d’oposició i de govern alhora”, i que facin front comú en la taula de diàleg, tal com diu el primer punt del pla de govern. “Nosaltres no ens aixecarem de la taula, és una eina que tenim i la volem aprofitar, i per ser més forts hi hauria de ser tothom”, repetia a Prada, on va participar en el curs de ciències polítiques de la Universitat Catalana d’Estiu. “En lloc de fer pinya per tenir la màxima força davant l’adversari, ens hem perdut en el foc encreuat entre nosaltres mateixos”, lamentava, mentre tornava a demanar que no es caigui en “actituds excloents” que només fan que empetitir el moviment.

En aquest sentit, després que el secretari general de Junts, Jordi Turull, apostés en el mateix fòrum per “recomençar” i “reprendre la iniciativa”, Vilalta es mostrava escèptica i reclamava “més concreció” en les propostes, i “no només amb paraules grandiloqüents que puguin sonar bé”, que segons ella “no permeten” reconstruir la necessària unitat estratègica. “Ara mateix no hi ha cap altra aposta estratègica viable que no inclogui la negociació i el diàleg”, etzibava, i defensava que això permet “fer una gran inversió en credibilitat interna”, però sobretot en l’àmbit internacional, que hi ha tornat a “posar el focus”.

La republicana admetia, això sí, que tindria més força també si anés acompanyada d’altres elements com una “mobilització popular” que serveixi tant per fer evidents els grans consensos de país com per “recuperar la sintonia” entre les institucions i el carrer, que admet que s’ha debilitat. Vilalta, per cert, també va assegurar que el govern és estable, i que, en tot cas, “el principal factor desestabilitzador” ve de les discrepàncies internes a Junts, que va reclamar que no es traslladin a les institucions. “Això ens afecta”, reprotxava, mentre els convidava a concentrar-se a “ser útils per a la ciutadania”. Vilalta també va subratllar que seria bàsic recuperar la força municipalista, començant per una alcaldia d’ERC a Barcelona.

Abans que Vilalta, en el mateix fòrum va parlar el diputat del PSC i membre de la mesa del Parlament Ferran Pedret, el primer socialista que tornava a l’UCE després del procés i dels fets d’octubre del 2017. Pedret, que va defensar un referèndum però sobre l’“acord” que es pugui haver assolit abans i no pas sobre la independència, es decanta per un estat federal. Va assegurar, a més, que el PSC “no és monàrquic” i que és catalanista, que no implica “necessàriament” ser “nacionalista o independentista”.

LA FRASE

Caure en el parany d’assenyalar els que, tot i les diferències ideològiques, som companys de viatge, ens fa ser perdedors
Marta Vilalta
secretària general adjunta d’erc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES