Política

paksitan

Acusen l’exprimer ministre del Pakistan de terrorisme

Seguidors d’Imran Khan envolten la seva casa per evitar que la policia l’arresti

L’exprimer ministre del Pakistan Imran Khan va ser acusat diumenge per la policia de càrrecs de terrorisme, segons han informat avui les autoritats, en una escalada de la tensa lluita pel poder entre el govern actual i l’antic mandatari.

Les acusacions de terrorisme es van produir després que Khan, l’exestrella de criquet que va ser derrocat del poder l’abril passat en una moció de censura, hagués pronunciat un encès discurs dissabte davant de milers de simpatitzants en un míting a la capital, Islamabad, condemnant la recent detenció d’un dels seus principals ajudants i amenaçant a alts oficials de policia i un jutge involucrat en el cas. “No els perdonarem”, va dir Khan.

L’informe policial que detalla els càrrecs contra l’exprimer ministre diu que els seus comentaris equivalen a un intent deliberat i il·legal d’intimidar al poder judicial i policial del país, informen els mitjans de comunicació locals.

Khan encara no ha estat detingut i es troba a Islamabad, segons Fawad Chaudhry, un alt líder del seu partit, Pakistan Tehreek-e-Insaf. La formació ha publicat vídeos a internet que mostren a partidaris de l’exprimer ministre envoltant la seva casa per evitar que la policia s’apropi.

Khan va arribar al poder el 2018 i els seus opositors sostenen que va ser elegit amb l’ajuda del poderós exèrcit, que ha governat el país la meitat dels seus 75 anys d’història. En buscar la destitució de Khan a principi d’any, l’oposició el va acusar de mala gestió econòmica. El vot de censura en el Parlament l’abril passat va culminar mesos d’agitació política i una crisi constitucional que va requerir la intervenció del Tribunal Suprem, Alhora, semblava que els militars també s’havien desencantat d’ell.

Khan va al·legar, sense aportar proves, que l’exèrcit va participar en un complot nord-americà per fer-lo fora del poder. Washington, l’exèrcit pakistanès i el govern del seu successor, Shahbaz Sharif, ho neguen.

Tot i haver estat destituït, Khan manté una gran influència en el país, tal com deixen palès els massius mítings que està fent per tot el país intentant pressionar Khan i buscant el seu retorn al poder. En els últims mesos, el carismàtic líder populista ha atret desenes de milers de persones als seus mítings, i el seu partit ha convertit aquesta influència en un èxit electoral. El juliol va obtenir una aclaparadora victòria en les eleccions locals a la província més poblada, Punjab, i aquest mes també ha obtingut molt bons resultats en la votació al centre econòmic del país, Karachi.

Mentre Khan lluita per tornar a la política, ell i els seus seguidors s’enfronten a una creixent repressió destinada a reduir l’èxit electoral del seu partit, diuen els analistes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona