Política

El ‘deep state’, palanca independentista

Antich proposa la denúncia de les clavegueres de l’Estat per erosionar-lo i com un dels instruments més poderosos per a la mobilització

Feliu lamenta que el diàleg sobre “una cabaneta al Montseny” acaba “blanquejant” la posició estatal

Les grans entitats civils del sobiranisme van aprofitar ahir a Prada la taula rodona Deep state, qualitat democràtica i aspiracions nacionals per denunciar les clavegueres que encara funcionen a l’Estat contra l’independentisme, si bé alhora van proposar utilitzar-les com a “palanca democràtica” per enfortir el moviment i “erosionar” el mateix Estat, tant dins del país com internacionalment, segons el president d’Òmnium, Xavier Antich. “Quan falten només uns dies per a la Diada i perquè es compleixin cinc anys de l’1-O, tenir plena consciència del poder del deep state pot ser un dels instruments més forts per al retorn als carrers, a la mobilització i a l’organització que tant necessitem per a allò que ens cal, que és fer un país lliure”, resumia Antich, que creu que “activar” tots els fronts de lluita també ajuda a diversificar l’acció i els lideratges, i això dificulta alhora la tasca d’aquestes clavegueres.

“Hem de vèncer el deep state amb la democràcia per assolir les nostres aspiracions nacionals”, reclamava també la presidenta de l’ANC, Dolors Feliu, que va denunciar que l’independentisme és “esclau” d’una vella concepció de l’Estat que no s’ha modernitzat com en altres països com ara el Regne Unit i el Canadà. “Els jutges apliquen una concepció impròpia de la democràcia: a dalt de tot, hi han posat la unitat d’Espanya, que no és un dret fonamental de ningú”, reprotxava, mentre sostenia que l’única sortida és posar els drets fonamentals al davant. “El funcionament de l’Estat espanyol és indissociable de l’herència franquista”, reblava Antich, que denunciava que ha deixat de ser el “garant” dels drets bàsics i ha passat a ser “el principal responsable de la seva vulneració”. “És una estructura que funcionava i encara funciona... i que ha funcionat, perquè fins i tot van fer perdre eleccions”, reblava el periodista especialitzat Quico Sallés.

Feliu també reflexionava que la repressió s’ha deixat sentir no sols en el funcionariat de la Generalitat, sempre sota la lupa, sinó també en “l’aparell polític”, en al·lusió a la negociació amb un Estat que no abordarà amnistia ni autodeterminació. “Podem parlar d’una cabaneta dalt del turó de l’Home? Doncs parlem-ne i fem veure que això és diàleg”, ironitzava sobre les bilaterals, i lamentava que així es “blanqueja” la seva posició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona