Política

Regne Unit

Truss situa dos aliats, Kwarteng i Cleverly, a Economia i Exteriors

La fins ara ministra de Treball, Thérèse Coffey, serà la nova titular de Sanitat i vice-primera ministra

Suella Braverman assumeix la cartera d’Interior

La nova primera ministra del Regne Unit, Liz Truss, ha nomenat aquest dimarts Kwasi Kwarteng i James Cleverly com a nous responsables d’Economia i Exteriors, respectivament. La successora de Boris Johnson, al qual ha rellevat formalment aquest migdia, premia així dos dels seus més estrets aliats, de l’ala dura i favorable al Brexit del Partit Conservador.

La primera ministra ha començat aquesta tarda a designar els seus ministres i els nomenaments es coneixen gradualment a mesura que els elegits surten de Downing Street, després de rebre l’encàrrec per part de Truss.

El nou gabinet es reunirà per primera vegada dimecres al matí, abans que la cap del govern se sotmeti a la seva primera sessió de control a la Cambra dels Comuns del Parlament.

Kwarteng, britànic d’origen ghanès de 47 anys i fins ara ministre d’Empresa, és la primera persona de color que ocupar el càrrec, que és a la pràctica el número dos del govern i la residència oficial del qual s’ubica al número 11 de Downing Street, adjacent a la de la primera ministra.

L’elecció de Kwarteng al capdavant del Tresor confirma les hipòtesis que el situaven com a “home fort” de l’executiu.

Amb un historial acadèmic brillant però relativament desconegut per al gran públic, Kwarteng afronta com a ministre el repte de pal·liar la crisi per la inflació rampant. En la seva primera intervenció com a primera ministra, Truss ja ha anunciat un pla per al sector energètic i retallades d’impostos.

Cleverly, de 53 anys i fins ara responsable de la cartera d’Educació, dirigirà el Foreign Office en un període que es preveu que continuï marcat per la guerra a Ucraïna i per la disputa entre el Regne Unit i la Unió Europea (UE) entorn del controvertit protocol per a Irlanda del Nord.

El polític conservador, oficial de l’Armada britànica a la reserva, era un fervent defensor del Brexit ja abans del referèndum del 2016 i comparteix amb Truss la seva visió política d’“aprofitar les oportunitats” de la sortida de la UE.

Truss ha designat com a vice-primera ministra i titular de Sanitat Thérèse Coffey, fins ara responsable de Treball. Coffey va exercir un paper clau en la direcció de la seva campanya per liderar el Partit Conservador.

La nova titular d’Interior serà Suella Braverman, coneguda per les seves dures posicions sobre la immigració.

Brandon Lewis, que va dimitir al juliol del càrrec de ministre per a Irlanda del Nord durant la crisi del govern de Boris Johnson, serà el titular de Justícia.

Altres càrrecs nomenats per Truss són Nadhim Zahawi, com a secretari d’Estat del Ducat de Lancaster; Wendy Morton, com a cap de disciplina parlamentària; Penny Mordaunt, com a líder dels conservadors a la Cambra dels Comuns; Nicholas True, com a líder a la Cambra dels Lords; Jake Berry, com a ministre sense cartera, i Alok Sharma, president de la COP26.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona
política

Calma després de la tempesta

barcelona
la crònica

“Necessitem un conflicte amb Espanya”

política

Llibres, roses i un 12-M pel mig

Barcelona
Convergents

L’últim centre sobiranista

front nacional

L’altra ultradreta