Política

unió europea

La CE proposa congelar 7.500 milions d’euros a Hongria

Brussel·les veu deficiències en la lluita contra la corrupció i la contractació pública

Budapest té fins al 19 de novembre per aplicar les mesures exigides

Brussel·les augmenta la pressió sobre el govern de Viktor Orbán. En un nou episodi de la pugna que manté amb Hongria, la Comissió Europea va proposar ahir suspendre el desemborsament de 7.500 milions d’euros de fons europeus al país per les contínues violacions de l’estat de dret, especialment en la lluita contra la corrupció i el frau en els procediments de contractació pública. Amb Hongria com un dels països de la Unió Europea (UE) que més es beneficien dels fons de cohesió, la proposta de bloqueig dels diners no és, ni de bon tros, menor per al país.

“La decisió que hem pres és una clara demostració que la Comissió està determinada a protegir el pressupost europeu i a utilitzar totes les eines a la seva disposició per assegurar aquest objectiu tan important”, va assegurar l’eurocomissari de Pressupost, Johannes Hahn, en anunciar la proposta.

Concretament, Brussel·les ha detectat problemes en el sistema judicial i la contractació pública. Per exemple, va detallar Hahn, al país es produeixen concursos públics amb un sol·licitador i s’han vist “conflictes d’interès” a l’hora de perseguir la corrupció, així com també “problemes” en la independència judicial. L’executiu comunitari considera que tot això pot portar a un mal ús dels fons europeus.

La deriva autoritària d’Hongria preocupa i molt la Comissió Europea. De fet, tot indicava que Hongria seria el primer país contra el qual Brussel·les activaria per primer cop el mecanisme que permet congelar els fons europeus per violacions als principis de l’estat de dret. El mecanisme s’havia posat en marxa a l’abril després de dures negociacions per l’oposició, precisament, de Budapest i Varsòvia, que van arribar a portar-lo a la justícia europea, que el va avalar.

La decisió presa ahir materialitza un procés que va començar a l’abril, quan l’executiu comunitari va notificar formalment a Hongria que havia de donar resposta a les “preocupacions” sobre l’estat de dret. La Comissió va instar el país a prendre mesures per corregir aquestes deficiències i Budapest es va comprometre a tirar endavant 17 iniciatives.

“Amb aquestes mesures, Hongria ha assumit compromisos importants i públics en la direcció correcta”, va assegurar l’eurocomissari de Pressupost. Els compromisos hi són, però Brussel·les ha optat per tirar de totes maneres endavant amb la proposta de congelació dels fons perquè, va remarcar Hahn, “el que compta són els resultats”.

“En espera que es compleixi la implementació dels pròxims passos, la Comissió considera que els riscos per al pressupost europeu continuen existint en aquest moment”, apunta el document de la Comissió Europea. Segons va detallar Hahn, Hongria té fins al 19 de novembre per aplicar mesures que posin remei a les preocupacions de Brussel·les sobre el respecte a l’estat de dret al país.

La ministra de Justícia hongaresa, Judit Varga, va respondre ahir que el seu govern continuarà negociant amb la Comissió Europea la possibilitat d’evitar que es faci efectiva la retallada dels fons de cohesió. Segons Varga, s’està “avançant en la bona direcció”.

LA FRASE

La Comissió està determinada a protegir el pressupost europeu
Johannes Hahn
Comissari europeu de pressupost

Reunió en diumenge pel funeral d’Elisabet II

La Comissió Europea va prendre la decisió de proposar suspendre fons europeus a Hongria en una reunió poc usual que es va fer en diumenge. El canvi de dia no respon a res excepcional, simplement a la impossibilitat de fer-ho durant la setmana pels canvis d’agenda provocats pel funeral d’Elisabet II i el viatge de la presidenta de l’executiu comunitari, Ursula von der Leyen, a la seu de l’ONU a Nova York.

Un cop aprovada la proposta, ara la Comissió Europea l’ha de fer arribar formalment als estats membres, que són els que tenen l’última paraula sobre la congelació dels fons. Segons va detallar l’eurocomissari de Pressupost, Brussel·les traslladarà la proposta als Vint-i-set com a molt tard el 22 de setembre.

Inicialment, els estats tenen un mes per donar resposta a la proposta, però l’executiu comunitari ja ha avançat que els demanarà ampliar el termini perquè el full de ruta pactat amb Budapest que inclou 17 iniciatives “necessita un cert temps” per ser aplicat. La regulació ja preveu que, en casos excepcionals, el termini pugui ampliar-se dos mesos més.

Qualsevol mesura per suspendre fons europeus necessita una aprovació per majoria qualificada entre els Vint-i-set. És a dir, hi han de votar a favor el 55% dels estats i els països favorables a la proposta han de representar almenys el 65% de la població de la UE. A la pràctica es tradueix en el fet que Polònia, gran aliada d’Hongria en aquestes qüestions, no té en aquest cas capacitat per vetar la suspensió de fons a Budapest.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri