Política

Iran

Les protestes per Amini causen 17 morts a l’Iran, segons la televisió estatal

Fina ara, les autoritats només han reconegut 8 morts, tres d’ells membres de les forces de seguretat

Almenys 17 per­so­nes han mort en les pro­tes­tes que sac­se­gen l’Iran des de fa sis dies per la mort de Mahsa Amin després de ser detin­guda per por­tar mala­ment el vel, ha anun­ciat aquest dijous la tele­visió esta­tal ira­ni­ana.

“Dis­set per­so­nes han mort, entre elles poli­cies, en els inci­dents dels últims dies”, ha infor­mat la tele­visió IRIB, que ha expli­cat que es tracta del seu recompte i que no són dades gover­na­men­tals.

Fins ara les auto­ri­tats havien con­fir­mat la mort de vuit per­so­nes, entre elles tres mem­bres de les for­ces de segu­re­tat.

Les pro­tes­tes van començar el pas­sat diven­dres després de conèixer-se la mort de Mahsa Amini després de ser detin­guda per la Poli­cia de la moral per por­tar mala­ment el vel i s’han anat este­nent pel país.

Amb crits com a “Justícia, lli­ber­tat i no al hijab obli­ga­tori”, “Dones, vida, lli­ber­tat” o “Mort al dic­ta­dor”, els mani­fes­tants han mos­trat la seva indig­nació en almenys 20 ciu­tats del país, en unes pro­tes­tes en les quals la violència s’ha inten­si­fi­cat amb les for­ces de segu­re­tat recor­rent a mate­rial anti­dis­tur­bis.

En els xocs de l’última nit, els mani­fes­tants van cre­mar almenys dues comissàries i diver­sos vehi­cles.

Vídeos com­par­tits en Twit­ter per acti­vis­tes i peri­o­dis­tes van mos­trar pro­tes­tes en nom­bro­ses ciu­tats del país anit, però la seva auten­ti­ci­tat no està veri­fi­cada.

A la ciu­tat de Rasht, en el nord-oest, una dona anci­ana va mar­xar sense vel men­tre cri­dava “Mort al dic­ta­dor”, segons va mos­trar un dels vídeos.

Altres vídeos han mos­trat a dones cre­mant vels, unes imat­ges que s’han con­ver­tit en símbols de les pro­tes­tes.

Talls a Inter­net

El govern iranià va blo­que­jar anit la inter­net mòbil gai­rebé com­ple­ta­ment i va limi­tar apli­ca­ci­ons com a What­sapp i Ins­ta­gram en un apa­rent intent per con­tro­lar les pro­tes­tes.

L’estat de les comu­ni­ca­ci­ons va millo­rar al matí, però en la tarda del dijous va començar a fallar de nou.

Les xar­xes soci­als, espe­ci­al­ment Twit­ter, estan jugant un paper impor­tant, amb els mani­fes­tants publi­cant cen­te­nars de vídeos en elles.

Davant aquesta situ­ació, la pode­rosa Guàrdia Revo­lu­cionària de l’Iran va qua­li­fi­car aquest dijous les pro­tes­tes “sedició” i va dema­nar al Poder Judi­cial que jutgi als que “dis­se­mi­nen rumors i men­ti­des” en les xar­xes soci­als i als car­rers.

Les auto­ri­tats insis­tei­xen que les pro­tes­tes han estat inci­ta­des per l’“ene­mic estran­ger” amb la inter­venció d’ambai­xa­des i ser­veis d’intel·ligència d’altres països.

El pre­si­dent de l’Iran, Ebra­him Raisí, tor­narà demà a Tehe­ran des de Nova York, on va donar un dis­curs davant l’Assem­blea Gene­ral de l’ONU, en una jor­nada en la qual les auto­ri­tats pla­ne­gen mar­xes de suport al règim.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.