Política

Bull la campanya a Junts

Dirigents i càrrecs del partit es llancen a defensar la seva posició poques hores abans de l’inici de la consulta

Aragonès demana al govern que continuï treballant i que res quedi aturat

Tot i que no està regla­men­tada, o pot­ser per això, la cam­pa­nya per a la con­sulta sobre la per­manència al govern, que per­metrà votar als afi­li­ats ja des d’aquesta mit­ja­nit, s’ha des­fer­mat amb força dins de Junts. Intuint que els resul­tats podrien ser ajus­tats, una pila de càrrecs i diri­gents han pres par­tit en les últi­mes hores per alguna opció a través d’arti­cles –com el que acom­pa­nya aquesta notícia, del por­ta­veu Josep Rius, pro­per al pre­si­dent a l’exili, Car­les Puig­de­mont, que demana el no a man­te­nir-se al govern–, publi­ca­ci­ons a les xar­xes soci­als, entre­vis­tes i actes diver­sos. D’altres, com la pre­si­denta Laura Borràs, no s’hi han pro­nun­ciat ofi­ci­al­ment com el secre­tari gene­ral, Jordi Turull, o el líder par­la­men­tari, Albert Batet, però ahir se li va enten­dre tot en una entre­vista a TV3. “Ja no és un govern de coa­lició, és un govern de col·lisió”, etzi­bava Borràs, després de denun­ciar la “nega­tiva cons­tant, total i per­ma­nent” d’ERC a les seves deman­des sobre l’acord de govern. És per això que va cul­par els socis –que recor­dava que van començar amb 74 suports i ara podrien que­dar amb 33– del pos­si­ble divorci, ja que no han fet “cap gest”. “Un govern amb 33 dipu­tats no té legi­ti­mi­tat democràtica per esde­ve­nir govern”, dei­xava anar.​Tot i que no forma part de Junts, qui també es va pro­nun­ciar ahir pel no, “si no es pro­du­eix una remo­de­lació del govern” per avançar cap a la inde­pendència, van ser els seus socis elec­to­rals de Demòcra­tes.

Borràs, per cert, va dir que no pre­veu que con­se­llers que fan cam­pa­nya pel sí, com Jaume Giró i Victòria Alsina, es que­din al govern si gua­nya el no, tot i que va adme­tre que, al cap i a la fi, seran “deci­si­ons per­so­nals”. Pre­ci­sa­ment el con­se­ller d’Eco­no­mia, des del Par­la­ment, es va mos­trar amoïnat ahir a la tarda per l’“esta­bi­li­tat del govern” i per la neces­si­tat de “dis­po­sar d’uns bons pres­su­pos­tos”, i va defen­sar els governs de coa­lició, en què cal pren­dre les deci­si­ons amb “cap, cor i cin­tura”. La titu­lar d’Acció Exte­rior també està sent de les més acti­ves en la cam­pa­nya. Ahir va com­parèixer amb una vin­tena d’alcal­des, regi­dors i alcal­da­bles de la vegue­ria a Girona per defen­sar els seus argu­ments, com ara el fet que “no és el mateix” afron­tar les muni­ci­pals des del govern que des de l’opo­sició, ja que és un “salt al buit” quan fal­ten tot just vuit mesos; que sor­tir de l’exe­cu­tiu és “tor­nar al 2012 i dei­xar les mans lliu­res” al pre­si­dent Ara­gonès perquè no tiri enda­vant la inde­pendència, i que això podria “obrir la porta” del govern als par­tits del 155. També ahir, van apos­tar pel sí l’excon­se­ller Quim Forn i l’exse­cre­tari gene­ral Jordi Sànchez, segons el qual, perquè des de fora els acords “encara seran menys rea­li­tat” i perquè es podria tri­gar “anys” a refer la uni­tat inde­pen­den­tista.

Al matí, en tot cas, en una entre­vista a El Naci­o­nal, Alsina havia fet aixe­car la cella als socis quan va defen­sar con­ti­nuar al govern perquè “és més fàcil fer opo­sició a ERC des de dins”. I és que, des de les files repu­bli­ca­nes, la posició ofi­cial és que volen que Junts es quedi, però no a qual­se­vol preu: sem­pre que deixi de fer d’opo­sició des del govern i garan­teixi una mínima esta­bi­li­tat i lle­ial­tat. ERC espera el resul­tat amb certa inde­cisió en el fons, de fet: tena­llats entre el desig de gover­nar si més no un temps en soli­tari sense “soroll” intern i la consciència que un exe­cu­tiu en tal mino­ria, per molt que busqués suports pun­tu­als dels comuns i el PSC –que ahir s’hi va tor­nar a ofe­rir–, seria igual­ment molt feble i invi­a­ble a mitjà ter­mini.

Entre­tant, en el con­sell exe­cu­tiu d’ahir, que va discórrer amb una certa nor­ma­li­tat en espera de la decisió defi­ni­tiva –fins i tot va apro­var els esta­tuts de l’energètica pública, un dels prin­ci­pals pro­jec­tes de la legis­la­tura–, el pre­si­dent Ara­gonès va expres­sar el seu desig, segons la por­ta­veu Patrícia Plaja, que con­tinuï la coa­lició actual fins al final de la legis­la­tura, i que ho faci, això sí, tre­ba­llant “amb siner­gies i lle­ial­tat”. I va tras­lla­dar als con­se­llers la “ins­trucció clara” que “tre­ba­llin al màxim” i que res quedi atu­rat aquests dies als seus depar­ta­ments, inclosa l’ela­bo­ració del pres­su­post del 2023, que es manté l’expec­ta­tiva que s’aprovi enguany mal­grat que els comuns han con­ge­lat per ara la nego­ci­ació. La por­ta­veu va evi­tar espe­cu­lar sobre els esce­na­ris que es puguin donar, però va dei­xar clar que el govern els té tots pre­vis­tos, perquè no pot “impro­vi­sar”. “Encara no hi ha res tren­cat ni tan­cat”, recor­dava. Un cop cone­guda la decisió de Junts, en tot cas, Plaja va garan­tir que “les deci­si­ons no es dila­ta­ran; es pren­dran de manera àgil i en el mínim temps pos­si­ble”.El dia, per cert, també va estar mar­cat per petits ges­tos: la con­se­llera d’Uni­ver­si­tats i Recerca, Gemma Geis, a qui s’han atribuït interi­na­ment les com­petències de Polítiques Digi­tals i Ter­ri­tori, es va situar al cap­da­vant a l’entrada del con­sell exe­cu­tiu, al cos­tat del pre­si­dent Ara­gonès i la con­se­llera de la Pre­sidència, Laura Vilagrà, que a dins, per cert, va seure a la dreta del cap de govern i no a l’esquerra. En una inter­pel·lació par­la­mentària a la tarda, en canvi, ho va fer aquest cop al seu seient habi­tual, i no en el que fins fa uns dies seia el vice­pre­si­dent. Tot i que Plaja va negar que fos cap imatge pac­tada, curi­o­sa­ment la resta de con­se­llers van entrar a l’exe­cu­tiu per pare­lles, for­ma­des totes per un mem­bre de cada par­tit.

LES FRASES

Cal veure qui trenca els acords [...]. Vam dir fa un mes que així no podem continuar i sembla que ERC vol continuar així
Laura Borràs
presidenta de junts
Ser al govern desgasta, implica contradiccions i un cost polític per al partit, però els interessos del país estan per sobre
Victòria Alsina
consellera d’acció exterior

La CUP i Vilagrà s’enfronten pel pacte

La diputada de la CUP Laia Estrada va denunciar ahir al matí la “traïció en tota regla” del govern, va dir, al “mandat del 14-F” i va lamentar que no hi ha “ni rastre” del gir a l’esquerra que els anticapitalistes reclamaven ni de “passes” per tirar endavant el procés. En una roda de premsa des del Parlament, Estrada es va queixar que el govern no hagi “complert els compromisos” amb els cupaires i va dir que és “evident” que l’aliança amb la CUP està “trencada”. Les acusacions d’Estrada van trobar resposta a la tarda, en el ple del Parlament, quan la consellera Vilagrà va assegurar que ja s’ha desplegat un 40,6% del seu acord de govern, i que un 91% de les mesures pactades amb la CUP “tenen algun grau d’execució”. “Dir que no hi ha cap avenç és, com a mínim, injust i temerari”, va dir Vilagrà, que va recordar que el 52% de les accions pactades requerien l’aprovació del pressupost del 2022 i la CUP no hi va donar suport, tot i que els va instar a fer-ho ara.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.