Política

estat espanyol

Lesmes convoca un ple el dia 13 per a intentar renovar el Constitucional

La reunió tindrà lloc just un mes després d’haver incomplert el termini legal fixat per la llei per a realitzar els nomenaments i amb tres reunions sense acord

El president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, ha convocat aquest dijous un Ple extraordinari per al pròxim dia 13, per a “avaluar” els resultats de les negociacions per a renovar el Constitucional i, si escau, “valorar les possibles candidatures”.

Es tracta d’un pas esperat d’acord amb el calendari pactat per l’últim ple ordinari sobre els nomenaments dels dos magistrats del Tribunal Constitucional, que corresponen al CGPJ.

En aquesta reunió, es va decidir que si la comissió negociadora aconseguia un acord aquest dimecres per a la designació dels dos magistrats, es convocaria un Ple l’endemà, però que si aquest acord no existia el Ple, es retardaria al dia 13.

Serà un ple monogràfic perquè els membres de la comissió negociadora donin compte de les gestions realitzades, just un mes després d’haver incomplert el termini legal fixat per la llei per a realitzar els nomenaments i amb tres reunions sense acord a la seva esquena.

Així, el Ple preveu “avaluar” aquestes negociacions que fins avui han fracassat i, si escau, “valorar possibles candidatures al Constitucional”, encara que la convocatòria ofereix dues lectures més.

Aquest futur conclave dona aire a la nova estratègia dels vocals progressistes del CGPJ d’explorar “vies alternatives” des d’aquesta mateixa setmana per a tancar un acord el “més breu possible” que permeti renovar el Constitucional, davant el bloqueig dels conservadors, sense candidats i sense oferir una nova data de negociació després del fracàs constatat aquest dimecres.

Així, aquestes vies alternatives apunten al fet que els progressistes puguin captar algun vocal del bloc conservador, per a tirar endavant els nomenaments amb el mínim exigible de 12 vots favorables. Ara tenen una setmana més per a aconseguir el seu objectiu.

Però aquesta convocatòria afegeix fins i tot més incertesa si cap a l’eventual dimissió de Lesmes, qui fa uns dies va anunciar que anava a dimitir aquesta setmana si no hi havia una possibilitat d’acord clara entre el PSOE i el PP per a renovar el Consell.

Encara que el mateix Lesmes havia defensat prèviament que dimitiria sempre que s’hagués assolit un acord previ per a renovar el TC o almenys tenir-lo encarrilat, la qual cosa fins al moment no és el cas.

No obstant això, tot pot passar, perquè la seva dimissió no està vinculada a l’èxit dels nomenaments del Constitucional i sí a les negociacions entre PSOE i PP per a renovar el Consell, de les quals no es tenen notícies malgrat la recent visita del comissari de Justícia europeu, Didier Reynders, que va destacar sempre en les seves intervencions el compromís total de les parts per a la renovació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona