Política

El fiscal vol la condemna de la “casta” del Parlament

El ministeri públic culmina l’estratègia de polititzar el judici als membres de la mesa

Roger Torrent denuncia que “es vol matar el moviment”

El tribunal avisa que la sentència trigarà

El fiscal José Joaquín Pérez de Gregorio va culminar ahir l’estratègia de polititzar el procés contra quatre membres de la mesa del Parlament per, suposadament, haver desobeït el Tribunal Constitucional. El representant del ministeri públic va demanar la condemna dels acusats, a qui va titllar de “casta superior”. El mateix fiscal ja havia entrat en terreny polític dimecres en qüestionar la parcialitat del tribunal citant “un rumor” segons el qual les converses entre Estat i Generalitat per la desjudicialització de la política catalana afecten de ple el judici de la mesa.

La intervenció del fiscal va ser una de les que es van sentir en la tercera i última jornada del judici, en què els acusats van intervenir dues vegades, la primera per respondre les preguntes dels seus advocats, i només dels seus advocats, i la segona per definir-se en l’últim torn de paraula a què tenen dret tots els processats penalment.

En aquest últim torn de paraula, Roger Torrent va avisar que el que es pretén amb l’acció penal en contra de quatre membres de la mesa que ell presidia és “la mort civil i política” dels processats, però sobretot “l’extinció del moviment polític”. És per això que l’expresident del Parlament va dir que el procés és “un avís de futur”.

L’actual conseller d’Empresa es va mostrar “preocupat pels efectes que pot tenir sobre els fonaments del Parlament”, va lamentar que es criminalitzi la forma d’actuar de la cambra de representació, que va recordar que es fonamenta a resoldre els conflictes a través del debat i la paraula. Torrent va advertir que “es posa en risc el dret a la representació i participació política”.

Al seu torn, Adriana Delgado, actual alcaldessa de Sant Vicenç de Castellet, va fer una mostra de determinació política en afirmar: “Tot i el tràngol que pot suposar, treballaré per tal que no sigui la por la que em guiï.”

Va tancar les intervencions Eugeni Campdepadrós, que va avisar de la component política del judici demanant que “el tribunal ha de ser un temple de la justícia, i no de la repressió política”.

A aquesta tercera sessió no hi va ser present Josep Costa, que havia abandonat el jurat el dia anterior. El tribunal va fer un últim intent, a través del seu procurador, de reincorporar-lo a la vista, però Costa ahir va anar al seu despatx professional ignorant el judici.

A la por de què van parlar els processats també hi va fer referència l’advocat de Campdepadrós, Jordi Pina, que va denunciar que es vol atemorir la classe política per condicionar la seva acció. Pina va denunciar que amb la seva manera de procedir, l’Estat espanyol ha generat una nova modalitat del dret penal, el dret penal polític, amb el qual han respost a l’embat independentista.

Els advocats de la defensa van argumentar que si es condemna els seus acusats per haver permès el debat polític, s’estarà atemptant contra els seus drets fonamentals i contra la doctrina del Tribunal Europeu dels Drets Humans, que els defensa.

Andreu van den Eynde, lletrat de Torrent, va parlar molt de drets fonamentals i va retreure al fiscal que els processats “no són casta, han estat votats”. La també advocada Olga Arderiu va recordar que Estrasburg defensa el lliure debat polític.

El magistrat Carlos Mir va tancar la vista i, abans del vist per a sentència, va avisar les parts que tinguin paciència: “La sentència no sortirà d’aquí a dos dies.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona