Política

Rússia

L’opositor rus Karà-Murzà guanya el premi Václav Havel de Drets Humans

El periodista i coordinador de la fundació Rússia Oberta està empresonat al seu país

Entre els finalistes hi havia organitzacions pels drets de la comunitat LGBTI a Hongria i l’agrupació ucraïnesa 5 AM, que investiga crims de guerra durant la invasió russa

La justícia russa prolonga fins al 12 de desembre la presó preventiva de Kara-Murzá

El periodista i opositor rus Vladímir Karà-Murzà és el guanyador del Premi Václav Havel de Drets Humans 2022, atorgat pel Consell d’Europa.

El coordinador de la fundació Rússia Oberta, que actualment està empresonat al seu país, ha estat distingit entre tres finalistes que havien estat seleccionats per l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa (APCE), que té la seva seu a Estrasburg.

Entre els aspirants al guardó també hi havia la “coalició arc de Sant Martí” d’organitzacions en defensa dels drets de la comunitat LGBTI a Hongria i l’agrupació ucraïnesa 5 AM, l’objectiu de la qual és descobrir i documentar els possibles crims de guerra i de lesa humanitat comesos durant la invasió russa.

La justícia russa prolonga fins al 12 de desembre la presó preventiva
La Justícia russa ha prolongat aquest dilluns fins al 12 de desembre la presó preventiva per a l'opositor, guardonat aquest mateix dilluns amb el Premi Václav Havel de Drets Humans.

El tribunal Basmanni de Moscou ha rebutjat així la sol·licitud de la defensa, que havia demanat una mesura cautelar menys severa per al seu client.

Karà-Murzà, detingut des d'abril per haver "desacreditat" a les Forces Armades de Rússia, ha estat acusat d'alta traïció per criticar públicament a l'estranger a les autoritats russes. A més, el Servei Federal de Seguretat (FSB) considera que el periodista i activista polític "ha estat cooperant amb un dels països de l'OTAN durant molt de temps". El delicte d'alta traïció es castiga a Rússia amb penes d'entre 12 i 20 anys de presó.

Karà-Murzà, que escrivia articles d'opinió en mitjans com "The Washington Post" i residia fora de Rússia, va tornar al seu país malgrat que nombrosos advertiments i va ser detingut a l'abril per presumptament difondre informació falsa sobre l'Exèrcit.

Karà-Murzà va sobreviure a dos intents d'enverinament, en 2015 i 2017. Segons el col·lectiu de recerca Bellingcat, amb anterioritat havia estat seguit per la mateixa unitat de l'FSB que després va enverinar al líder opositor Alexéi Navalni, que al seu torn compleix vuit anys de presó.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona