Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Els EUA avisen Riad que consideren com a suport a Putin la decisió de l’OPEP+

Kirby anuncia que la Casa Blanca revisarà la seva relació amb Riad

El govern dels Estats Units ha considerat aquest dijous que l’Aràbia Saudita està secundant econòmica, moralment i militarment Rússia amb la seva decisió de la setmana passada de l’OPEP+ de reduir la producció de petroli.

El portaveu del Consell de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, John Kirby, ha dit en una trobada amb periodistes que el seu país no vol veure que cap nació ajudi el líder rus, Vladímir Putin, en la seva guerra a Ucraïna, sigui amb suport moral, militar o econòmic.

“I la decisió de l’OPEP+ d’aquesta setmana va ser certament suport econòmic i jo diria que fins i tot va caure en la categoria del suport moral i militar perquè permet (a Putin) continuar finançant la seva màquina de fer la guerra”, va indicar.

L’Aràbia Saudita ha rebutjat aquest dijous les crítiques que l’ “acusen d’alinear-se” en contra dels EUA en la crisi ucraïnesa, després de la recent decisió de l’OPEP+ de reduir l’ofereix petroliera, i va afirmar que aquestes “no es basen en fets”.

L’OPEP va ser fundada l’any 1960 per 13 països als quals es van afegir amb posterioritat altres 10 països encapçalats per Rússia, fet que originaria el que es coneix com a OPEP+.

La decisió de reduir l’oferta petroliera en dos milions de barrils, presa la setmana passada per l’OPEP+ (que agrupa els 23 membres de l’Organització de Països Exportadors de Petroli i els seus deu aliats externs, entre els quals es troba Rússia), ha portat al fet que la Casa Blanca afirmi que revisarà la seva relació amb Riad.

Sobre aquesta reacció dels EUA, Kirby ha matisat aquest dijous que la revisió dels llaços “no serà formal”, tot i que ha anticipat que és possible que surti d’aquest procés un document general de política.

Kirby ha detallat que aquesta revisió no formal es desenvolupa dins del govern de Washington i que s’espera que s’impliquin legisladors del Congrés, atès que “molts” han transmès la seva preocupació pel lideratge saudita davant l’OPEP+.

No obstant això, Kirby ha recordat que, davant la proximitat de les eleccions legislatives del 8 de novembre als EUA i sense cap acord d’armes pendent amb l’Aràbia Saudita, “no hi ha gens de pressa” en la revisió.

El portaveu ha afegit que els EUA estaran atents a les pròximes reunions de l’OPEP per a veure si “els saudites trien involucrar-se en la guerra a Ucraïna”, i ha assegurat que hi ha hagut membres de l’OPEP que li han expressat al seu país la seva inquietud i la seva sensació que han estat coaccionats.

“Deixaré que els membres de l’OPEP parlin per ells mateixos, només puc garantir-los que va haver-hi més d’un membre de l’OPEP que va expressar i va compartir les seves inquietuds amb nosaltres”, ha assegurat Kirby.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona