Política

Regne Unit

Truss dimiteix

La primera ministra britànica renuncia després de constatar que no té el suport del Partit Conservador

Continuarà al govern en funcions fins que elegeixin el seu successor, previsiblement la setmana que ve

La primera ministra del Regne Unit, Liz Truss, ha anunciat aquest dijous la seva renúncia com a líder del Partit Conservador britànic. Truss continuarà com a cap de govern en funcions fins a l’elecció del seu successor, previsiblement la propera setmana.

Truss ha comunicat la seva decisió en una breu compareixença a les portes del 10 de Downing Street, la seva oficina i residència oficial, en la qual ha reconegut que “donada la situació, ja no puc fer realitat el mandat pel qual em van escollir”, després de comprovar que ja no té el suport del seu grup parlamentari. “He parlat amb sa Majestat el rei [Carles III] per comunicar-li que renuncio com a líder el Partit Conservador”, ha afegit en la seva compareixença.

La decisió arriba després que Truss s’hagi reunit aquest matí amb Graham Brady, líder del Comitè 1922, que inclou els diputats tories sense cartera a l’executiu. Es tracta de l’òrgan que supervisa el lideratge conservador i l’encarregat de presentar una moció de censura contra el líder del partit si la iniciativa té el suport d’almenys el 15% dels diputats.

La política tory ha explicat que en la reunió amb Brady tots dos han convingut que l’elecció interna per nomenar el seu successor se celebri “la setmana vinent”. Truss ha afegit que fins aleshores continuarà al càrrec en funions.

En la seva breu declaració, Truss s’ha referit al “moment de gran inestabilitat econòmica i internacional” en la qual va arribar al càrrec, que va assumir el passat 6 de setembre després de guanyar les primàries del seu partit.La premier sortint ha reivindicat que en el seu breu mandat han “ofert resultats en les factures energètiques i rebaixant la cotització social” i han “plantejat una visió per a economia de baixa fiscalitat i alt creixement que aprofitaria les llibertats del Brexit”, però a continuació ha admès que ja no podrà aconseguir els objectius que s’havia marcat.En les últimes hores, el nombre de diputats conservadors que demanaven la seva dimissió s’ha disparat, cosa que feia pràcticament insostenible la seva continuïtat al capdavant de l’executiu. La situació encara s’ha complicat més amb la renúncia de la ministra d’Interior, Suella Braverman, i una accidentada votació a la Cambra dels Comuns.Truss caminava per la corda fluixa des del passat 23 de setembre, quan l’aleshores ministre d’Economia, Kwasi Kwarteng, va presentar un pla fiscal que incloïa una massiva baixada d’impostos. El projecte va provocar turbulències als mercats financers i va generar desconfiança en l’economia britànica, cosa que es va reflectir en una devaluació de la Lliura.

Liz Truss ‘la breu’

La successora del també dimitit Boris Johnson va arribar a Downing Street fa només 45 dies i encara li quedaven 73 dies per superar la marca de George Canning, que fins ara havia estat el premier més breu. El duc de Portland va morir a l’agost de 1827, 118 dies després d’assumir la direcció de l’executiu.

El successor de Canning va ser Frederick John Robinson, primer vescomte de Goderich, un membre de l’aristocràcia rural, també conservador. Robinson va superar la marca del seu antecessor per pocs dies, ja que va plegar als 143 dies de mandat.

Andrew Bonar Law, l’únic canadenc que ha gobernat el Regene Unit, és el quart primer ministre que menys temps ha estat al càrrec, que va ocupar durant 211 dies entre octubre de 1922 i maig de 1923. Completen la llista de primers ministres que han governat menys d’un any William Cavendish (1756-57), que va ostentar el càrrec 225 dies, i William Petty (1782-83), que va governar durant 265 dies.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera