Política

Corea

Pyongyang i Seül intercanvien foc d’advertència a la frontera del mar Groc

Corea del Sud dispara trets d’avís contra un mercant del Nord que ha traspassat la Línia Límit Nord i el Nord llança deu coets com a resposta

L’Estat Major sud-coreà anuncia maniobres “a gran escala” a la zona després de l’incident

Els exèrcits de Corea del Nord i del Sud han intercanviat aquest dilluns trets d’advertència a la seva frontera marítima occidental amb acusacions mútues de vulnerar-la, segons han informat les autoritats militars de tots dos països, en una nova mostra de la creixent tensió a la península coreana.

L’Estat Major Conjunt (JCS) sud-coreà ha informat que a les 3.42 hores d’aquest dilluns (20.42 diumenge hora catalana) “un mercant nord-coreà ha envaït la Línia Límit Nord [que marca la frontera marítima occidental entre les dues corees] a uns 27 quilòmetres al nord-est de l’illa de Baengnyeong al mar de l’Oest [nom que rep el mar Groc a les dues Corees] i l’exèrcit sud-coreà ha pres mesures per a la seva evacuació mitjançant missatges i foc d’emergència”.

Una hora i mitja després, a les 5.15 hores (22.15 de diumenge hora catalana) Pyongyang ha disparat “deu projectils de llançacoets múltiple cap a les aigües territorials on s’ha detectat moviment enemic”.

Un portaveu de l’Estat Major nord-americà ha argumentat que la patrulla d’advertència sud-coreana ha violat la divisòria. Segons el text, difós per l’agència KCNA, l’embarcació sud-coreana “ha traspassat la Línia Límit Nord (LLN) sota control de l’Exèrcit Popular de Corea entre 2,5 i 5 quilòmetres en aigües a uns 20 quilòmetres de Baengnyeong al voltant de les 3.50 hores (20.50 de diumenge hora catalana)”.

Pyongyang no reconeix la Línia Límit Nord, que va ser traçada al final de la Guerra de Corea el 1953 pel Comandament de l’ONU –liderat per EUA-, i aquest punt ha estat escenari de combats que han deixat morts a tots dos costats el 1999, 2002, 2009 i 2010.

L’exèrcit sud-coreà ha assegurat que Corea del Nord ha llançat els deu coets des de la província de Hwanghae del Sud i que els projectils han caigut en àrees marítimes al costat de la LLN que tots dos països van delimitar en un acord militar signat el 2018, pel qual es comprometien a evitar maniobres ni exercicis amb foc real en aquestes zones.

Seül ha insistit que els llançaments d’avui, igual que les rondes d’artilleria que Pyongyang va disparar la setmana passada, suposen una violació d’aquest acord i ha demanat a les tropes nord-coreanes que “cessin immediatament les repetides provocacions i arguments hostils, ja que són actes que perjudiquen la pau i l’estabilitat”.

Maniobres al mar Groc

La Marina sud-coreana ha anunciat poc després de l’incident d’aquest dilluns que el proper dijous, 27 d’octubre, iniciarà unes maniobres militars “a gran escala”  al mar Groc, on s’ha produït l’incident d’aquest dilluns.

L’Estat Major sud-coreà ha explicat en un comunicat que aquest “exercici marítim a gran escala” que servirà “com a preparació per a provocacions de l’enemic”. En les maniobres també hi participaran l’Exèrcit de Terra, les Forces Aèries i la Guàrdia Costanera sud-coreana, a més d’efectius dels Estats Units.

“L’exercici principal busca una ràpida detecció de forces enemigues ja sigui per via aèria o marítima al voltant de les illes de nord-oest de la costa occidental i executar una resposta ràpida per part d’unitats de combat especials”, afegeix la nota.

Els exercicis es realitzaran a l’entorn de l’anomenada Línia Límit Nord i hi participaran uns 20 vaixells de la marina sud-coreana, incloent fragates o destructors equipats amb el sistema de míssils Aegis, embarcacions dels guardacostes i caces F-15 i F-16 de les Forces Aèries. Per la part nord-americana hi prendran part helicòpters Apache o avions d’atac A-10.

La tensió a la regió està arribant a cotes similars a les del 2017. En les últimes setmanes Pyongyang ha incrementat la freqüència dels llançaments de projectils, als quals Seül i Washington repliquen amb maniobres conjuntes, i plana la possibilitat d’un nou test atòmic nord-coreà, ja que els satèl·lits indiquen que el règim de Kim Jong-un està preparat per realitzar-ne un.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona
política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona