Política

regne unit

El milionari que va desafiar Johnson

Va ser el ministre de Finances que va posar en marxa els ERTO britànics durant la pandèmia de la covid

Està casat amb la filla del sisè home més ric de l’Índia i comparteixen una fortuna de 860 milions d’euros

Sunak va néixer a Southampton, al sud d’Anglaterra, el 1980. És el més gran de tres germans, fill de pares hindús africans d’origen indi. El seu pare va néixer a la Colònia i Protectorat de Kenya i la seva mare a Tanganyika (l’actual Tanzània). El seu pare era metge i la seva mare farmacèutica i van arribar per separat al Regne Unit amb les seves famílies als anys 60. Els seus avis paterns són de la regió índia de Gujranwala, que amb la partició de l’Índia va passar a ser part del Pakistan, i d’allà van marxar a Kenya. Els avis materns van emigrar quan tenien setze anys de la regió índia del Panjab i d’allà van emigrar a Tanganyika.

Va ser educat en una escola privada i després va passar a l’internat de només nois de Winchester, considerat el millor i el més car del país. Va estudiar filosofia, política i economia a Oxford i després va fer un màster en finances a la Universitat de Stanford, als Estats Units. Va ser a Stanford on va conèixer la que després es va convertir en la seva dona, Akshata Murthy, la filla del sisè home més ric de l’Índia, N. R. Narayana Murthy. Ella també estudiava a Stanford. Rishi i Akshata es van casar el 2009 i tenen dues filles en comú. Akshata és directora de Catamaran Ventures, la firma d’inversió del seu pare. Entre tots dos tenen una fortuna de 750 milions de lliures (860 milions d’euros).

A 21 anys, Sunak va entrar al banc d’inversió Goldman Sachs, on va treballar com a analista durant quatre anys. Després va treballar per a diferents fons d’inversió i va ser director de la firma del seu sogre entre el 2013 i el 2015. Va iniciar la carrera política el 2015, quan va ser elegit parlamentari. El 2016 va fer campanya a favor del Brexit. Va donar suport a Johnson a les primàries i a les eleccions generals del 2019, en què Johnson va assolir una majoria de 80 diputats. Johnson el va nomenar secretari en cap del Tresor i el 2020 ministre de Finances.

Va ser l’arquitecte dels ERTO britànics durant la pandèmia que garantien els ingressos mínims dels ciutadans i va adquirir una gran popularitat. El seu nom va començar a sonar com a possible substitut de Johnson. Fins que es va saber que la seva dona no pagava els impostos al Regne Unit i que s’havia estalviat 23 milions d’euros. L’escàndol va malmetre la seva reputació. El 5 de juliol va presentar la dimissió a Johnson després que es provés que va mentir en dir que no coneixia els antecedents d’abusos sexuals de Chris Pincher quan el va nomenar vicelíder parlamentari.

La seva renúncia va provocar l’onada de dimissions que va suposar políticament la fi de Johnson. Sunak es va presentar a les primàries conservadores de l’estiu, en què va perdre davant Liz Truss, que va prometre abaixar els impostos. Sunak la va advertir que si ho feia passaria el que acabaria succeint. Ara els diputats han rectificat l’error.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona
política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona