Política

L’exèrcit israelià mata sis palestins a Cisjordània

L’operació de les forces hebrees és la més violenta que hi ha hagut aquest any en aquest territori ocupat

El Gihad Islàmic i les Brigades dels Màrtirs d’Al Aqsa confirmen la participació en els xocs

Sis palestins van morir ahir a la matinada, cinc en enfrontaments armats amb l’exèrcit israelià a Nabulus, i un jove en un poble prop de Ram Al·lah en una altra batuda, segons va confirmar el govern palestí, en la nit més violenta aquest any a la Cisjordània ocupada.

La ciutat de Nabulus va viure una sèrie de forts enfrontaments armats quan tropes israelianes van entrar-hi i van destruir un edifici utilitzat, segons un portaveu de l’exèrcit, com a fàbrica de bombes per Lions’ Donin, una nova milícia nascuda en aquesta ciutat i responsable de desenes d’atacs en les últimes setmanes.

Des de primers d’any, 132 palestins han mort en incidents violents amb Israel només a la Cisjordània ocupada, l’any més sagnant a la zona des del 2015, quan va esclatar la Intifada dels Ganivets. A més, 51 palestins van morir en l’escalada de tres dies a l’agost contra el Gihad Islàmic.

“Una força conjunta de soldats de l’exèrcit, agents del Shin Bet (Agència de Seguretat Israeliana) i unitats antiterroristes van assaltar un amagatall a la ciutat vella de Nabulus que estava sent utilitzat com a taller de bombes per importants membres de Lions’ Donin”, va informar un portaveu militar en un comunicat.

El Ministeri de Sanitat palestí va identificar els cinc morts de Nabulus com Hamdi Ramzy Qaim, de 30 anys, Ali Antar, de 26, Hamdi Sharaf, de 35, Wadi Houth, de 31, i Ahmed Baghdadi, de 27, a més de confirmar vint ferits en els enfrontaments, tres dels quals greus.

Dels morts a Nabulus, almenys tres eren milicians i en concret Wadi Houth ha estat reivindicat com un dels capitostos de Lions’ Donin, tot i que també va estar vinculat a les Brigades dels Màrtirs d’Al Aqsa –milícia associada al partit Fatah– grup que l’ha lloat amb “orgull i honor” com un “màrtir de l’ocupació”.

Després de l’entrada a Nabulus d’un gran comboi de vehicles d’efectius israelians, al voltant de la una de la matinada (hora local), es van sentir fortes explosions i trets durant més d’una hora, i segons mitjans palestins, Israel va llançar un míssil antitancs. “Les nostres forces van fer esclatar el taller de bombes”, va afirmar l’exèrcit, que va acusar els palestins de disparar, cremar pneumàtics i llançar pedres a les tropes, per la qual cosa “van replicar amb foc”.

El president de l’Autoritat Palestina, Mahmud Abbas, va establir durant la matinada “contactes urgents” per aturar aquesta agressió contra el seu “poble” i va elogiar “la fermesa dels palestins en la defensa de la seva terra”, segons va confirmar el seu portaveu, Nabil Abu Rudeinah.

Tant el Gihad Islàmic, com les Brigades dels Màrtirs d’Al Aqsa, han confirmat la seva participació en els enfrontaments contra l’exèrcit israelià, que va centrar el seu operatiu en els Lions’ Donin, una nova milícia que ha guanyat popularitat entre els més joves al nord de Cisjordània, les files del qual creixen ràpidament i que no té un comandament ni jerarquia clara.

LA XIFRA

132
palestins
han mort en incidents violents amb l’exèrcit israelià aquest any a la Cisjordània ocupada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona