Política

Estat espanyol

Sánchez, sobre el CGPJ: “Estem molt a prop de l’acord”

El president del govern espanyol apunta que un dels criteris per designar els vocals serà que no vinguin d’un càrrec polític

El líder socialista es mostra segur del suport del seu partit a la llei trans

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, assegura que l’acord amb el Partit Popular (PP) per a la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) “està molt a prop” i que la intenció és tancar-lo pròximament en una reunió entre ell i el líder de l’oposició, Alberto Núñez Feijóo.

“Mai hem estat tan a prop de l’acord com en aquest moment”, ha afirmat Sánchez en una conversa informal amb periodistes durant la seva gira africana, que l’ha portat a Kenya i Sud-àfrica.

El cap de l’executiu no ha volgut entrar en el detall de les negociacions ni avançar quan es pot fer realitat l’acord, però ha comentat que el retard en aconseguir-lo fins i tot l’ha facilitat. Sí que ha confirmat que es negocien els criteris per elegir els membres de l’òrgan de govern dels jutges.

En aquest sentit, ha apuntat que el pacte inclourà algun tipus de requisit relatiu a què els membres del CGPJ no vinguin de càrrecs polítics i també algunes qüestions vinculades amb la fiscalia general.

Sánchez no ha volgut donar exemples concrets, però ha insistit que si algú no és elegit, és perquè no s’ajusta a aquests criteris, no perquè hi hagi un veto personal o es vagi contra algú en concret.

El líder socialista ha insinuat que el nomenament de Victoria Rosell –que vol Podem- no sortirà endavant precisament pels criteris que s’estan pactant per designar els integrants de l’òrgan pendent de renovació. Rosell ha format part del govern com a delegada de l’executiu contra la violència de gènere.

Ha insistit que l’objectiu del govern és facilitar un acord amb el PP després d’haver arribat a una situació que, segons ell, mai s’hauria d’haver produït. “Mai no és tard quan arriba”, ha afegit.

En la negociació també es parla també de la renovació del Tribunal Constitucional (TC) però lligada als nomenaments de magistrats que ha de fer directament el CGPJ, ja que dona per fet que si es desbloqueja una negociació, passarà el mateix amb l’altra.

Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo han estat en contacte durant la negociació a través dels respectius interlocutors que porten el pes del diàleg, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, i l’eurodiputat popular Esteban González Pons. La previsió és que siguin els dos líders polítics els qui tanquin un acord, del qual Sánchez no ha volgut donar més dades per discreció i per preservar la recta final de les negociacions.

Sánchez: “Al PSOE hi ha un sol feminisme”

El secretari general del PSOE i president del govern espanyol, Pedro Sánchez, està convençut que hi haurà un acord per aprovar la llei trans amb unes esmenes que satisfaran els socialistes qui s’hi mostren reticents.

“Estic convençut, no tinc cap dubte que la llei sortirà endavant”, ha assenyalat el cap de l’executiu. Sánchez ha destacat que aquesta llei reconeixerà drets a un col·lectiu i cal fer-la compatible amb l’agenda feminista que comparteixen els dos partits que conformen el govern.

Sánchez ha recordat que el grup parlamentari socialista presentarà les seves esmenes al text del projecte el pròxim dilluns. Ha reconegut que no ha parlat d’aquest assumpte amb l’ex-vicepresidenta del govern Carmen Calvo, que encapçala les feministes del PSOE crítiques amb el text proposat pel ministeri d’Igualtat que dirigeix Irene Montero (Unides Podem), que avala la lliure autodeterminació de gènere.

No obstant això, confia que  que les esmenes que presentarà el PSOE satisfaran aquells del seu partit continuen que encara recelen de la llei trans.

En aquest context, ha subratllat que al PSOE “hi ha un sol feminisme”, no feminisme d’un o altre tipus.

La reivindicació de drets socials per part del PSOE serà un dels objectius de l’acte que els socialistes celebraran el pròxim dissabte a Sevilla amb motiu de la commemoració dels 40 anys de la victòria de Felipe González a les eleccions generals. Sánchez ha avançat que en aquesta celebració volen traslladar un “gràcies, Felipe” al qui va ser president del govern espanyol.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona