Política

Càrrecs electes reclamen al coll de Banyuls l’obertura dels passos fronterers

L'acte respon a l’anunci del prefecte dels Pirineus Orientals que no es reobririen aquest any

Batlles, consellers, diputats i senadors signen un manifest que recorda que l’acord d’Schengen no preveuen el tancament dels passos

Una trentena de càrrecs electes de quinze poblacions afectades pel tancament dels passos fronterers s’han reunit aquest dissabte al matí a coll de Banyuls, on han signat un manifest per reclamar l’obertura d’aquest i la resta de passos de la Catalunya del nord barrats al gener del 2021 per les autoritats franceses.

L’acte s’ha celebrat després que el prefecte dels Pirineus Orientals, Rodrigue Furcy, anunciés que el de coll de Banyuls no es reobrirà fins l’any que ve com a mínim. Furcy va al·legar que no es compleixen les condicions per fer-ho.

L’associació Albera sense fronteres, organitzadora de l’acte, ha anunciat que presentaran un contenciós davant el Jutjat Administratiu de Montpeller perquè anul·li el decret de la prefectura de tancament del coll de Banyuls i dels altres passos fronterers.

El pas entre l’Espolla (Alt Empordà) i Banyuls de la Marenda (Rosselló) es va tancar l’11 de gener del 2021 amb una filera de rocs per ordre precisament de la prefectura dels Pirineus Orientals –la representació del govern francès a Catalunya del Nord–, amb l’argument que volia “contenir la immigració irregular i l’amenaça terrorista”.

Avui, diputats dels parlaments europeu, espanyol i català, senadors a París i Madrid, consellers regionals i batlles de quinze poblacions afectades s’han reunit dalt del coll en un acte per denunciar el “despropòsit de la situació generada per una decisió unilateral de la Prefectura dels Pirineus Orientals”. Una d’aquestes personalitats ha estat l’eurodiputada Clara Ponsatí, que ha entrat a l’Estat espanyol durant l’acte.

Els concentrats han signat un manifest que recull diversos punts. El primer assenyala que “cap disposició dels acords de Schengen preveu la possibilitat de tancar un pas autoritzat entre dos Estats membres de la Unió Europea”. El text afegeix que no s’ha demostrat que tancar el pas de coll de Banyuls eviti terrorisme i immigració il·legal, com manté la prefectura. A més, sostenen que clausurar el pas fronterer “suposa un entrebanc als intercanvis transfronterers” perquè se suprimeixen passos existents des de fa molts anys.

Els assistents s’han compromès a intervenir en la mesura de les seves possibilitats per aconseguir l’obertura i el manteniment de la circulació per coll de Banyuls i els altres passos de frontera.

De moment, a part de comprometre’s a presentar un contenciós davant el Jutjat Administratiu de Montpeller per a l’anul·lació del decret de la prefectur de tancament del coll de Banyuls i dels altres passos fronterers, l’associació Albera sense fronteres ha anunciat una acció reivindicativa. Es tracta d’un aplec excursionista que es farà dissabte 19 de novembre, on participaran centres i clubs de les dues vessants de l’Albera que confluiran dalt del coll de Banyuls.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona