Política

FINLÀNDIA

La primera ministra finlandesa, exculpada

Sanna Marin va ser el centre de la polèmica aquest estiu en fer-se públiques imatges seves de festa amb amics

El canceller de Justícia de Finlàndia, Tuomas Pöysti, ha exculpat aquest divendres la primera ministra, Sanna Marin, de les acusacions de negligència abocades contra ella per participar aquest estiu en diverses festes privades, les imatges de les quals van causar una forta polèmica a les xarxes socials.

Segons el Canceller de Justícia, encarregat de supervisar la legalitat de les accions del govern i el president de la República, no hi ha cap indici que Marin incomplís el seu deure oficial per acudir a aquestes festes.

“No tinc motius per sospitar que la primera ministra Marin hagi actuat de manera incorrecta en la seva capacitat oficial com a ministra o que hagi fet desistiment de les seves funcions”, ha conclòs Pöysti després d’analitzar en profunditat diverses denúncies presentades per ciutadans, que acusaven Marin, entre altres coses, de no estar en condicions d’exercir el càrrec per haver consumit gran quantitat d’alcohol, sense haver cedit les seves funcions prèviament a un altre ministre durant els caps de setmana en què va estar de festa.

El canceller de Justícia ha refutat aquesta acusació al·legant que les denúncies no especificaven quina tasca oficial no es va poder fer o quina funció concreta es va veure compromesa a causa del comportament de la primera ministra.

A les denúncies presentades també es culpava Marin de no haver-se comportat d’acord amb la dignitat deguda en un cap del govern, mostrant una actitud que va deteriorar la reputació internacional de Finlàndia.

Tot i així, el canceller ha recordat que l’obligació dels funcionaris de mantenir una bona conducta no s’aplica als ministres, que són directament supervisats —i si escau, deposats— per l’Eduskunta (Parlament).

“No correspon al canceller de Justícia, com a autoritat suprema en qüestions de legalitat, avaluar la moralitat de la conducta d’un ministre o les qüestions relatives a la seva credibilitat política o la confiança que gaudeix”, assenyala Pöysti en el dictamen.

També s’acusava Marin de posar en risc la seguretat de l’Estat, en haver organitzat una festa a la seva residència oficial sense examinar prèviament els convidats.

Tot i així, segons el canceller, la residència oficial del cap de govern pot ser utilitzada per a actes privats i no és obligatori que els equips de seguretat revisin els participants.

Marin, de 36 anys, va saltar als titulars de mitjans de tot el món l’agost passat, després de filtrar-se un vídeo en què apareixia cantant i ballant en una festa privada amb un grup de personatges famosos.

La líder socialdemòcrata es va sotmetre voluntàriament a un test de drogues per desmentir els rumors, estesos per les xarxes socials, que havia pres estupefaents, però el mateix dia que es va comprovar la seva innocència va saltar una nova polèmica.

La premsa va publicar una foto de dues amigues de Marin fent-se un petó amb el tors gairebé nu en una festa celebrada a principis de juliol a la residència oficial de la primera ministra un dia després d’assistir a un festival de rock.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA