Política

Les urnes passen factura a Trump

Els resultats electorals queden lluny de les expectatives de l’expresident

Sectors del seu partit li aconsellen ajornar l’anunci de la candidatura a la nominació republicana a la Casa Blanca

La ressaca electoral als EUA pot passar factura a l’expresident Donald Trump. Els resultats a les urnes no han estat els esperats per la bancada republicana i els candidats a qui Trump va donar suport explícitament no han tingut l’èxit que el magnat hauria volgut. La jugada de l’empresari estava, en principi, assegurada. La gran majoria de les enquestes apuntaven a un passeig triomfal dels conservadors per recuperar totes dues cambres del Congrés, amb una majoria aclaparadora a la Cambra de Representants i una de més reduïda al Senat.

La realitat dibuixa un escenari ben diferent. A l’hora de tancament d’aquesta edició, i dos dies després de la celebració d’aquests comicis legislatius, els republicans tenen a tocar la majoria de la cambra baixa, a la qual s’arriba amb 218 legisladors dels 435 que integren aquest hemicicle. Però l’aconseguiran amb poca folgança, lluny de les expectatives creades per “l’onada vermella” que tants titulars va acaparar durant els dies previs al 8 de novembre.

El control del Senat és una altra pel·lícula. Continua enlaire. De fet, dependrà del resultat de les eleccions a Nevada, Arizona i Geòrgia. En aquest últim estat s’haurà de celebrar una segona volta de desempat al desembre entre el demòcrata Raphael Warnock i el republicà Herschel Walker, tots dos afroamericans. L’altra contesa que estava sota la mirada nacional era la de Pennsilvània, on el candidat demòcrata John Fetterman es va imposar al seu rival republicà, Mehmet Oz, que havia rebut el suport de Trump.

Aquests resultats han fet que sectors del Partit Republicà hagin demanat a Trump que retardi el seu anunci de candidatura a la nominació conservadora, prevista per la setmana vinent.

Pendents de Geòrgia

Segons el parer d’aquesta ala del partit, els esforços de l’organització política s’han de centrar ara en la segona volta de Geòrgia. “Li diria que traslladi el seu anunci fins després de la segona volta de Geòrgia, que ha de ser el focus de tots els republicans del país ara mateix”, va dir a la cadena de televisió Fox News l’exassessor de Trump Jason Miller, que va passar la nit amb l’expresident al seu club Mar-a-Lago a Florida.

També va coincidir amb aquesta posició l’exsecretària de premsa de Trump, Kayleigh McEnany, que ara treballa per a la mateixa cadena de televisió. McEnany va aconsellar que Trump hauria d’aturar un anunci fins després de la segona volta a Geòrgia. “Crec que ha de posar-ho en pausa i hem de fer càlculs estratègics”, va emfasitzar. Precisament, la victòria més gran dels republicans de la nit electoral va arribar en aquell estat, a Florida, on el governador Ron DeSantis va guanyar la reelecció amb una diferència indiscutible, consolidant el seu estatus d’estrella republicana nacional en ascens mentre sospesa la seva pròpia candidatura presidencial el 2024. “Només acaba de començar la lluita!”, va exclamar als seus seguidors en el discurs de victòria. Fins i tot el president Joe Biden es va referir a aquesta possible rivalitat en les primàries presidencials republicanes de les eleccions d’aquí a dos anys.

En una conferència de premsa de la Casa Blanca, se li va preguntar, a Biden, quin dels dos republicans creia que seria un rival més dur si decideix presentar-se a la reelecció. “Seria divertit veure’ls enfrontar-se”, va respondre.

El mateix Biden va aprofitar l’ocasió per assegurar que la seva intenció és tornar-se a presentar. “Però soc un gran respectuós del destí, i això és, en última instància, una decisió familiar. Crec que tothom vol que m’hi presenti, però tindrem converses al respecte, i no tinc pressa”, va acabar.

Amb tot, les enquestes nacionals comencen a demostrar una tendència entre els republicans: cada vegada més simpatitzants conservadors prefereixen un nou candidat, més jove i amb una aura triomfadora, com és el governador de Florida, Ron DeSantis, a un aspirant com Trump, que ja va perdre les eleccions presidencials del 2022 i que ha estat una figura polaritzadora dins i fora del mateix Partit Republicà.

LES FRASES

Trump és el principal perdedor del Partit Republicà
Editorial
‘Wall Street Journal’
És l’hora que els fans de Trump acceptin la veritat: que és tòxic
John Podhoretz
columnista del ‘new york post’

Quart mes de descens de la inflació

Redacció

La inflació als Estats Units va tornar a baixar a l’octubre, per quart mes consecutiu, i va situar la taxa interanual en el 7,7%, cinc dècimes menys que al setembre, segons les dades publicades ahir per l’Oficina d’Estadístiques Laborals (BLS, en anglès).

En termes mensuals, l’índex de preus de consum va pujar quatre dècimes, una quantitat similar a l’increment registrat al setembre respecte a l’agost. Aquesta dada, que és millor que el que pronosticaven els experts, arriba una setmana després de la sisena pujada consecutiva dels tipus d’interès duta a terme per la Reserva Federal per controlar els preus. Ara la taxa d’interès oficial del país se situa en un marge d’entre el 3,75 i el 4%, un nivell no vist des de l’any 2007.

La dada coneguda ahir va ser celebrada pel president dels EUA, el demòcrata Joe Biden, qui va dir que demostra que s’està avançant en l’objectiu de reduir els preus “sense renunciar al creixement econòmic”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona