Política

cimera xina-eua

Biden i Xi rebaixen les tensions, però reiteren les seves diferències sobre Taiwan

Els dos líders han acordat millorar les seves comunicacions

El secretari d’Estat dels Estats Units, Antony Blinken, viatjarà a la Xina per a continuar les converses, encara que la Casa Blanca no ha especificat cap data

Els pre­si­dents dels Estats Units, Joe Biden, i de la Xina, Xi Jin­ping, han esce­ni­fi­cat aquest dilluns un acos­ta­ment des­ti­nat a evi­tar que la seva riva­li­tat desem­bo­qui en un con­flicte obert, encara que tots dos es van man­te­nir ferms en les seves línies ver­me­lles, espe­ci­al­ment entorn de Taiwan.

Biden i Xi s’han reu­nit durant més de tres hores en un hotel de l’illa indonèsia de Bali, un dia abans que arren­qui la cimera del G20 i en el que va supo­sar la pri­mera tro­bada cara a cara dels dos líders des que l’esta­tu­ni­denc arribés a la Casa Blanca el gener de 2021.

Els governs xinès i esta­tu­ni­denc han donat detalls de la tro­bada en dos comu­ni­cats, que coin­ci­dei­xen en molts punts, però dife­rei­xen en uns altres, com la guerra a Ucraïna.

Taiwan, línia ver­me­lla

Segons el comu­ni­cat del Minis­teri xinès d’Exte­ri­ors, Xi ha avi­sat Biden que Taiwan, la sobi­ra­nia de la qual reclama la Xina, és “la pri­mera línia ver­me­lla que no s’ha de cre­uar” i ha asse­gu­rat que espera que els EUA facin “honor a la seva pro­mesa” de no donar suport a una even­tual inde­pendència de l’illa.

Per part seva, la Casa Blanca ha expli­cat que Biden ha comu­ni­cat Xi que la seva política cap a Taiwan no ha variat i que con­ti­nua opo­sant-se a qual­se­vol “canvi uni­la­te­ral” en l’statu quo.

Biden ha rei­te­rat el seu suport al prin­cipi d’ “una sola Xina” que sig­ni­fica que l’únic govern xinès al qual reco­neix Was­hing­ton és el que té seu a Pequín, la qual cosa li allu­nya de les aspi­ra­ci­ons inde­pen­den­tis­tes de Taiwan.

A canvi de reconèixer aquest prin­cipi, no obs­tant això, els Estats Units van sig­nar l’Acta de Rela­ci­ons de Taiwan de 1979, que com­pro­met al país amb la defensa de Taiwan, encara que no deixa clar si la potència inter­vin­dria en cas d’atac xinès en una política cone­guda com a “ambigüitat estratègica”.

En línia amb aquesta política, Biden ha tras­lla­dat al líder xinès les seves objec­ci­ons sobre les acci­ons “coer­ci­ti­ves i cada vegada més agres­si­ves” de Pequín cap a l’illa, que posen en perill la “pau i esta­bi­li­tat” en l’estret de Taiwan i en tota la regió, ha deta­llat la Casa Blanca en el seu comu­ni­cat.

Eco­no­mia

Així mateix, el comu­ni­cat xinès ha posat major èmfasi en les rela­ci­ons comer­ci­als que l’esta­tu­ni­denc. En con­cret, segons el comu­ni­cat xinès, Xi ha avi­sat Biden que ini­ciar una guerra comer­cial, tec­nològica, bus­car el des­a­co­bla­ment econòmic o reta­llar les cade­nes de sub­mi­nis­tra­ments “no ser­vei­xen als interes­sos de ningú”.

La Casa Blanca només va al·ludir a les “pràcti­ques” de la Xina que van con­tra l’eco­no­mia de mer­cat i no ha fet esment als aran­zels que l’expre­si­dent Donald Trump (2017-2021) va impo­sar a les impor­ta­ci­ons xine­ses i que Biden ha man­tin­gut. Tam­poc ha abor­dat les noves res­tric­ci­ons que els EUA han posat a la venda de micro­xips xine­sos.

Pre­gun­tat pel to de la tro­bada, Biden va dir que tots dos van ser “molt francs” l’u amb l’altre.

En aquest sen­tit, els dos líders han acor­dat millo­rar les seves comu­ni­ca­ci­ons i han esta­blert que el secre­tari d’Estat dels Estats Units, Antony Blinken, viat­jarà a la Xina per a con­ti­nuar les con­ver­ses, encara que la Casa Blanca no ha espe­ci­fi­cat cap data.

Encara que Biden i Xi es conei­xen des de fa anys per haver exer­cit com a vice­pre­si­dents dels seus països, aquest era la seva pri­mera tro­bada en per­sona com a caps d’Estat.

L’última vegada que es van veure va ser el gener de 2017 en el Fòrum de Davos.

Drets humans i Corea del Nord

El que sí que inclou la Casa Blanca en el seu comunicat són les preocupacions que Biden ha traslladat Xi sobre la situació dels drets humans a la Xina i, en particular, per les accions de Pequín a la regió occidental de Xinjiang, a Hong Kong i al Tibet.

Respecte a Corea del Nord, el mandatari estatunidenc ha traslladat Xi les seves preocupacions sobre el comportament del règim de Kim Jong-un, que ha augmentat el llançament de míssils i podria estar preparant-se per a realitzar la seva primera prova nuclear des de 2017.

“Li vaig deixar molt clar al president Xi que crec que tenen l’obligació de deixar-li clar a Corea del Nord que no han de realitzar proves nuclears”, ha revelat Biden en una roda de premsa posterior a la trobada i en la qual ha apuntat la possibilitat que Washington augmenti la seva presència militar a la regió si això es produeix.

Diferents versions de la guerra a Ucraïna

D’altra banda, la versió estatunidenca de la trobada assegura que Xi i Biden han coincidit a rebutjar l’ús d’armes nuclears en la guerra a Ucraïna, una afirmació que cobra importància a causa de les amenaces nuclears de Rússia.

El comunicat xinès no fa esment a aquest punt i es limita a dir que els dos líders han intercanviat punts de vista sobre la guerra a Ucraïna, a la qual es refereix com a “crisi”.

Sobre aquest tema, Xi ha reiterat que la Xina està “molt preocupada” per la situació actual i està del costat de la “pau”, per la qual cosa ha reiterat el seu desig que tornin a establir-se negociacions entre Ucraïna i Rússia, a més de “diàlegs profunds” entre Rússia, els Estats Units, l’OTAN i la Unió Europea.

La Xina ha hagut de fer contorsionismes amb la guerra a Ucraïna: ha evitat les crítiques a Rússia, a la qual considera el seu soci estratègic, però ha evitat jugar un paper actiu perquè un dels seus grans principis en política exterior és el respecte a la sobirania i la integritat territorial dels Estats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.