Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

L’OTAN descarta que l’explosió a Polònia fos un atac deliberat rus

L’Aliança atribueix l’incident a un míssil antiaeri ucraïnès

Stoltenberg responsabilitza Moscou de la situació per continuar la guerra

L’OTAN no creu que l’explosió de míssils aquest dimarts a l’est de Polònia hagi estat un “atac deliberat” per part de Rússia, tot i que culpa aquest país de la situació per continuar la guerra a Ucraïna.

Després de la reunió d’emergència del Consell de l’Atlàntic Nord aquest dimecres a Brussel·les, el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, ha declarat que no tenen “cap indici” que l’explosió que ahir va provocar dues morts a la població polonesa de Przewodów, propera a la frontera amb Ucraïna, hagi estat un atac rus.

Stoltenberg ha dit que encara cal esperar les conclusions de la investigació, però per ara “no tenim indicis que això hagi estat el resultat d’una agressió deliberada i no tenim indicis que Rússia prepari accions militars ofensives contra l’OTAN”.

El polític noruec ha explicat que l’incident no té les “característiques d’un atac” intencionat rus i ha apuntat que “segurament” l’hauria provocat “un míssil ucraïnès disparat contra míssils de creuer russos”. “L’anàlisi preliminar suggereix que és probable que [l’explosió] fos causada per un míssil d’autodefensa ucraïnès”, ha dit.

No obstant això, ha culpat Moscou d’aquesta situació per mantenir la guerra contra Ucraïna. “Deixeu-me ser clar. Això no és culpa d’Ucraïna. És Rússia qui té l’última responsabilitat per continuar la guerra”, ha assenyalat.
En aquest sentit, ha considerat que Ucraïna està “en el seu dret” de defensar-se “com a Estat independent” en una guerra “que no té cap sentit”.

Malgrat aquest incident, ha assegurat que els aliats continuaran donant suport a Ucraïna en aquest conflicte i proporcionant sistemes de defensa antiaeri a Kíiv.

El secretari general de l’OTAN ha explicat que en la trobada per analitzar la situació a Polònia, els ambaixadors dels països membres han acordat estar “vigilants”, “calmats” i “coordinats”. “Continuarem seguint la situació de prop i seguim units per fer tot el que sigui necessari per protegir tots els aliats”, ha dit.

Segons Stoltenberg, aquest incident “demostra la guerra d’Ucraïna, que és responsabilitat de Putin, continua provocant situacions perilloses” i pot tenir “conseqüències” en territori de l’OTAN. Però ha volgut deixar clar que l’Aliança “està preparada per fer front a situacions com aquesta”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hizbulá ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera libanesa

barcelona
parlament europeu

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona
política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic cedeix i aprova el polèmic pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona