Política

El govern reprèn el fil dels comptes amb el PSC i Junts

Hi farà avui i demà “reunions tècniques”, mentre Mas avisa del cost de no aprovar-los

Després d’uns dies de treva, el govern reprendrà el fil de les negociacions pel pressupost amb reunions avui amb el PSC i demà amb Junts, grup que fonts consultades ahir confirmaven que encara no ha presentat el decàleg de condicions que hi va anunciar fa un parell de setmanes. Totes dues, això sí, seran trobades tècniques i no hi seran ni les conselleres de la Presidència, Laura Vilagrà, ni la d’Economia, Natàlia Mas Guix, segons fonts de Palau apuntades per diverses agències. Fins ara l’executiu ja ha celebrat dues reunions tècniques amb els comuns, amb els quals tenen les converses més avançades, si bé s’han queixat que encara no han entrat al detall.

Tampoc ho va fer ahir Mas en la seva compareixença a la comissió d’Economia, en què va confiar a presentar el projecte “en les pròximes setmanes” i va insistir a apel·lar als grups, sobretot a Junts, que prioritzin l’interès de país. “El cost d’oportunitat de no tenir pressupost en el moment actual és extremadament elevat”, va advertir, ja que no permetria fer créixer els ingressos en 3.000 milions, un 10% més que ara, que ajudarien a afrontar la inflació i altres despeses i inversions “necessàries” per reactivar l’economia. Mas va assenyalar com les tres grans prioritats la dotació d’un escut social, l’acceleració de la transformació verda i la implantació de polítiques de “prosperitat compartida”, que facin arribar a tothom el creixement. En aquest sentit, la consellera sí que citava algunes mesures concretes que proposa, com ara una major dotació per a la política industrial i tecnològica, més recursos per al món local o el desplegament de punts de recàrrega per a la mobilitat elèctrica.

Mas, en tot cas, va deixar clar que no pensa en una “eliminació o rebaixa generalitzada d’impostos”, però sí que està disposada a analitzar “mesures precises” per a certs sectors o col·lectius, fet que va refermar després de la intervenció dels comuns, que veuen marge per “reforçar la fiscalitat” i fins i tot van desenterrar la idea d’un “consorci tributari” amb l’Estat, ja inclòs en l’Estatut, per millorar l’eficiència recaptatòria. Mas va recordar, en tot cas, que no vol renunciar a esgotar la capacitat normativa que té el govern en tributs propis i cedits.

Entre les prioritats del departament també hi ha noves lleis de contractació pública i de patrimoni de la Generalitat –també feia una crida a recuperar la del pla estadístic, tombada pel Parlament fa unes setmanes–, l’emissió de deute als mercats, el reforç de l’Agència Tributària o la millora en l’avaluació interna de les polítiques públiques. A més, per estalviar costos ja s’estudia el trasllat de més departaments a la Zona Franca.

Junts no va fer cap al·lusió als comptes i el PSC li va reclamar “màxima celeritat” per buscar complicitats. La CUP va constatar que seria “temerari” anar a una pròrroga, però que no pot estar d’acord amb el que proposen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA