Política

Turull, contra la reforma de la sedició: “Volem que Puigdemont torni en llibertat a Catalunya”

El secretari general de Junts lamenta el nivell “d’aplanament” del govern davant el “maltractament” de l’Estat

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha tancat la porta a donar suport a la reforma del delicte de sedició que impulsa el govern espanyol. Durant el Consell Nacional a el Prat de Llobregat, Turull ha dit que el partit vol que l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont “torni en llibertat a Catalunya” i que no vagi a la presó. “Ens deixa perplexos com algú d’aquí ens demana que ho aplaudim”, ha afirmat Turull respecte a ERC que dona suport a la reforma de la norma. “No volem que cap activista independentista passi ni una sola nit a la presó”, ha exclamat. L’exconseller ha carregat contra el Govern en creure que té un nivell “d’aplanament” i “actitud contemplativa” davant el “maltractament de l’Estat cap els catalans”.

Durant el segon Consell Nacional del partit després del trencament amb ERC al Govern, Turull ha explicat que se’ls ha girat “molta feina”. Ha assegurat que els catalans ja estan “entrenats” per tenir un “Estat a la contra” però que no estaven acostumats a haver de fer front a un “cúmul de despropòsits i el maltractament de l’Estat cap els catalans” amb un “nivell d’aplanament i actitud contemplativa” per part del Govern. “Per això se’ns ha girat més feina”, ha justificat.

Turull ha acusat el Govern de no haver fet prou davant el fet que Catalunya rebi la “meitat” de l’import dels fons europeus del que tocaria. També ha carregat per no “utilitzar tota la força” al Congrés i en la negociació a Madrid per fer “un cop de puny sobre la taula” davant l’encariment dels preus de l’energia que afecten a les empreses i llars catalanes.

“O la manca real d’inversió i el lamentable funcionament de Rodalies. És inaudit que Europa posi més el crit al cel que el Govern, que diu que no hem de fer soroll”, ha afegit. “Enlloc d’internacionalitzar més el conflicte polític català, per acció o omissió, l’estan espanyolitzant cada vegada més”, ha relatat. Turull també ha condemnat que hi hagi consellers del Govern que es dediquin més a parlar de Junts que no pas a “plantar cara als despropòsits de l’Estat”.

“A l’Estat se li ha vist el llautó”

El secretari general de Junts ha dit que a l’Estat “se li ha vist el llautó” amb la reforma de la sedició. “No han passat ni 48 hores i se’ls ha vist el llautó. Ens volen vendre gat per llebre. La modificació de la sedició surt per la porta i entra per la finestra”, ha comentat després que s’hagi fixat data pel judici a la presidenta de Junts, Laura Borràs, s’hagi enviat a judici a la consellera d’Economia, la de Cultura i alguns diputats d’ERC .

Segons Turull, el redactat de la reforma és “subjectiu”, contempla que es pugui intimidar “a persones i coses”, “parlen d’actes que puguin ser idonis per alterar la pau i la convivència, de provocació i conspiració”. Turull ha considerat que la reforma de la llei suposa una “catifa vermella” perquè els jutges puguin perseguir l’independentisme.

També ha dit que la reforma vol “castigar” les accions ciutadanes de l’1-O, “dissuadir i atemorir” a la gent i tenir “base jurídica” homologada a Europa per poder posar Puigdemont a la presó. “Ens deixa perplexos que ens demanin que ho aplaudim. Que es pensen que ens hem begut l’enteniment? Nosaltres, des de Junts, no volem que cap activista independentista passi ni una sola nit a al presó per manifestar-se, reunir-se o fer una piulada. Ni una nit”, ha exclamat.

Des de Junts han aprofitat la intervenció oberta a la premsa per explicar que presentaran un text alternatiu a la reforma de la secció “que no blanquegi les injustícies” sinó que deixi de perseguir a la dissidència. També que intensificaran els contactes amb les forces independentistes i les entitats per acordar un espai estratègic que avanci cap a la independència. “Per passar de la resistència a l’acció i culminar el mandat de l’1-O”,ha concretat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona