Política

Perd la feina a l’aeroport per estar investigat pel Tsunami

El Ministeri de l’Interior denega a un ciutadà un permís laboral per poder treballar a les pistes del Prat

El cas judicial que afecta el treballador és el de la Jonquera i està arxivat des del setembre

Hi ha molts tipus de repressió contra el moviment independentista. Ara, també, la repressió laboral. La víctima és Òscar Valdés i el motiu és haver estat investigat per prendre part en la protesta de Tsunami Democràtic a la Jonquera la tardor del 2019. És per aquesta condició que el Ministeri de l’Interior li denega el permís per poder treballar a l’aeroport del Prat. Per això ha perdut la feina.

Valdés va ser contractat el 4 de novembre per Ryanair i el dia 9 se li va comunicar l’extinció del contracte. La veritable raó de l’acomiadament és que la divisió de seguretat d’Aena a l’aeroport Josep Tarradellas va considerar que Valdés és “no apte per desenvolupar les activitats en l’àmbit aeroportuari”.

A Ryanair Valdés havia de dur a terme la funció d’agent de rampa, amb feina a les pistes, fet pel qual necessita una acreditació que tramita la secció de seguretat d’Aena. Sense aquesta acreditació no es pot fer la feina.

La sorpresa de l’afectat va ser majúscula quan Ryanair li va comunicar que no podien donar-li la feina. “Tant l’empresa com jo ens vam quedar parats”, explica Valdés, que assegura que no té cap queixa de Ryanair: “Em van dir que estaven molt contents amb mi i que seguien comptant-hi.”

Es dona la circumstància que Valdés havia treballat, del mes de maig a l’agost, per Vueling i que en aquella ocupació disposava d’un permís per poder conduir un vehicle per les pistes, fet pel qual la sorpresa encara va ser més gran.

Quan Aena va comunicar a Ryanair la denegació del permís no va especificar el motiu i aleshores Valdés va començar un pelegrinatge per esbrinar-ho i trobar una solució. El primer que va fer va ser dirigir-se a les oficines d’Aena, dins mateix de l’aeroport, on li van dir que l’única cosa que li podien explicar és que la denegació de la seva autorització per treballar a pistes venia del Ministeri de l’Interior.

Des d’Aena es va recomanar a Valdés que anés a la Guàrdia Civil del mateix aeroport i així ho va fer. Després de consultar el seu DNI, els agents de La Benemérita li van explicar que “des del 2020” consta “en la seva base de dades com una persona investigada per la justícia”. Aleshores, l’afectat els va indicar que l’únic cas que ha tingut mai és la investigació per desordres públics que ell i 199 persones més van tenir per participar en el tall a la Jonquera. Valdés també els va mostrar la seva estranyesa que constés la condició d’investigat perquè el jutge del cas havia dictat al setembre el sobreseïment de les actuacions.

A partir d’aquest moment, Òscar Valdés va iniciar un procés de recollida de paperassa per acreditar la seva condició de persona pacífica i lliure de deutes amb la justícia. Primer va tramitar un certificat de penals, conforme no té cap antecedent; en segon lloc, una carta de recomanació de l’última empresa on havia treballat, i, finalment, va demanar als advocats que tramitessin al jutjat de Figueres un escrit conforme el seu cas està arxivat.

Per obtenir aquest informe, Valdés va haver d’anar divendres en persona a Figueres, perquè en un primer moment la lletrada de l’administració de justícia es va negar a expedir-lo. Dos dies abans, Valdés havia parlat amb la unitat Odaisa de la Guàrdia Civil, encarregada dels permisos de l’aeroport. Aquests li van dir que la qüestió no depenia d’ells, sinó que el veto venia de Madrid, sense especificar quina instància.

Ara Valdés té tota la documentació que li hauria de permetre accedir a l’acreditació per poder tenir la feina a l’aeroport però desconeix on l’ha d’entregar perquè sigui efectiva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA
Orient Mitjà

Els EUA i el Regne Unit anuncien sancions contra l’Iran per l’atac contra Israel

Barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar l’ús civil de la seva “doctrina nuclear”

barcelona