Política

itàlia

MSF porta davant Justícia el decret del govern Meloni que va bloquejar el seu vaixell

SOS Humanity també ha presentat una denúncia davant el Tribunal Administratiu del Laci

Metges Sense Fronteres (MSF) ha recorregut davant la Justícia italiana el decret pel qual el govern de la ultradretana Giorgia Meloni va retenir durant diversos dies una embarcació que portava més de 500 migrants rescatats en alta mar, han confirmat aquest dimarts a Efe fonts de l’ONG.

MSF ha denunciat que les autoritats italianes van impedir que el seu vaixell humanitari “Geo Barentsz” pogués atracar en territori nacional durant “més temps del necessari per a proveir assistència i operacions de rescat”, han explicat des de l’organització.

El decret, impulsat pel vicepresident i ministre d’Infraestructures, Matteo Salvini, impulsor de la política italiana de “ports tancats” a les ONG humanitàries, permet que només baixin del vaixell els immigrants que després d’una avaluació mèdica demostrin trobar-se en una situació de vulnerabilitat. La resta ha de romandre en la nau per a ser després retornada a aigües internacionals.

L’ONG ha assegurat en el seu recurs que la norma és “il·legítima i discriminatòria” perquè va en contra de la legislació internacional sobre salvament marítim, ha indicat en un comunicat.

El Geo Barentsz va atracar en el port de Catània (Sicília, sud d’Itàlia) el passat dia 5 amb 572 immigrants a bord, però en un primer moment només van desembarcar els considerats “vulnerables”, essencialment dones, menors i malalts, mentre que altres 215 van haver de quedar-se en la nau.

Finalment, al cap de tres dies va poder desembarcar la resta de migrants, després que MSF demanés una segona avaluació de les persones que seguien en el vaixell, ja que havia sorgit un brot de sarna i molts d’ells estaven vivint atacs de pànic i altres problemes mentals.

La majoria dels passatgers eren homes procedents del Pakistan, Bangladés, Egipte i Síria.

Era la segona embarcació sotmesa a aquesta nova doctrina, després de l’alemanya “Humanity 1” de l’ONG SOS Humanity, de la qual inicialment només es va permetre el desembarcament de 144 immigrants –dones, nens i malalts– mentre que 35 van seguir a l’espera a bord a Catània.

SOS Humanity també ha interposat una demanda contra aquesta legislació davant el Tribunal Administratiu del Laci, mentre que un altre vaixell, el “Ocean Viking”, de l’ONG francesa SOS Mediterránee, va atracar a França amb 234 migrants després de ser rebutjat per les autoritats portuàries italianes.

El nou govern d’Itàlia presidit per Meloni ha iniciat un pols contra les naus de les ONG, a les quals acusa d’afavorir la immigració irregular, i els ha tancat els seus ports, com ja havia fet Salvini en 2018 quan era ministre de l’Interior.

L’actual titular d’Interior i excap de Gabinet de Salvini, Matteo Piantedosi, va explicar que la intenció és no permetre el desembarcament de tots sinó que s’enviaran equips tècnics a les embarcacions per a “verificar” l’estat de necessitat dels nàufrags i després decidir si s’accepta el seu desembarcament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió