Política

estat espanyol

El Congrés aprova els pressupostos generals de l’Estat amb 187 vots a favor, 156 en contra i una abstenció

ERC i Bildu donen suport als comptes, però s’abstenen a les partides de Defensa i Casa Reial

El ple del Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous els pressupostos generals de l’Estat amb 187 vots a favor, una àmplia majoria assolida gràcies al ‘sí’ del PSOE, Podem, ERC, PNB, Bildu, PDeCAT, CC, Més País, Compromís, l’exdiputada de Podem María Pita i el PRC.

Les formacions contràries als comptes (PP, Vox, Junts, CUP, els exdiputats de Navarra Suma, Foro Asturias i Terol Existeix) han sumat 157 vots, mentre que el diputat del BNG s’ha abstingut.

ERC i Bildu s’han abstingut a les seccions del ministeri de Defensa, de la Casa Reial, del Tribunal de Comptes, del TC i del CGPJ, que han quedat aprovades amb el suport del PP.

Aquests són els tercers pressupostos consecutius aprovats aquesta legislatura. Els comptes passaran ara al Senat, on si no s’introdueixen esmenes, quedaran llestos per a ser publicats al Butlletí Oficial de l’Estat i entraran en vigor l’1 de gener.

Els comptes han prosperat amb el suport dels socis, malgrat que ERC i Bildu s’han abstingut a dues de les partides dels comptes: les del Ministeri de Defensa, la Casa Reial, el Tribunal de comptes, el TC i el CGPJ. Totes aquestes partides han quedat aprovades igualment gràcies als vots de les formacions del govern i amb el suport del PP, que en aquestes partides ha canviat el ‘no’ per un ‘sí’.

Montero celebra l’aprovació

Ja abans de la votació, i en declaracions als passadissos del Congrés, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha assegurat que l’aprovació dels comptes és una “boníssima notícia per al conjunt del país”. “Estem molt satisfets després de moltes setmanes de diàleg i acord, i agraeixo als grups polítics que hagin prioritzat l’interès d’Espanya a altres qüestions ideològiques que ens separen, però que al final ens permeten arribar a acords”.

Acords amb els socis

Els comptes han anat sumant suports a mesura que s’acostava el moment de la votació. El primer grup a confirmar el ‘sí’ va ser el PNB, que va assolir un acord amb l’executiu per a la renovació del concert econòmic basc. També Més País i Compromís a canvi de més inversió per a salut mental i una agència de supervisió de la intel·ligència artificial.

Bildu s’hi va afegir després d’aconseguir un acord de 10 punts on, entre altres, el govern espanyol es compromet a prorrogar el topall del 2% d’increment del lloguer recollit al reial decret 11/2022 fins al 31 de desembre del 2023. A més, l’executiu cedirà al govern basc i al navarrès la gestió completa dels nous impostos a la banca i a les elèctriques, i transferirà la competència de Trànsit al govern de Navarra.

El PDeCAT també va anunciar aquest dimarts que votarà a favor dels pressupostos fruit d’un acord per la gratuïtat dels trajectes en autobús de titularitat estatal durant tot l’any que ve al conjunt de l’estat espanyol. La mesura beneficiarà els passatgers que tinguin abonaments –no els bitllets senzills–, s’inclourà en el decret per pal·liar els efectes de la guerra d’Ucraïna i tindrà un cost de 30 milions d’euros.

ERC ha estat l’últim a confirmar definitivament un ‘sí’ que ja es donava per fet. El portaveu dels republicans, Gabriel Rufián, ha reivindicat l’acord a l’hemicicle després d’arribar a un acord per al traspàs a la Generalitat de 900 milions d’euros per a infraestructures pendents. ERC ha aconseguit a l’últim moment també el traspàs de quatre casernes de la Guàrdia Civil, la paralització de les tasques de la molt alta tensió (MAT) a Girona, i 20 milions d’euros més per a la salut bucodental.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona