Política

Feijóo obre la porta a dur al Tribunal Constitucional el Codi Penal sense sedició

Avisa que suprimir el delicte és “de molt dubtosa constitucionalitat”

El PP no farà marxes com fa Vox

El Congrés accelera per aprovar-ho abans del 31-D

Vox va tornar diumenge a Colón, la plaça fetitxe del partit ultradretà, per alçar la veu contra la imminent derogació del delicte de sedició al Codi Penal i els 25.000 assistents li van servir per curar la ferida de no congregar més de 300 persones a Barcelona una setmana abans a la plaça Universitat. “No n’hi ha prou amb recuperar el delicte de sedició”, va exigir el líder de Vox, Santiago Abascal, tot al·ludint a Alberto Núñez Feijóo sense citar-lo. El president del PP defuig marxes com les de Vox però ahir va fer un pas endavant avisant que té la vista posada en una seu a quatre quilòmetres a l’oest de Colón: la del Tribunal Constitucional. Fent seva l’opinió de l’associació de fiscals, Feijóo va avisar que “en dret no s’admeten lleis singulars” i que seria “de molt dubtosa constitucionalitat”.

La ironia del cas és que el mateix PP que es vanta d’haver fet una reforma ad hoc al Codi Penal per penalitzar la convocatòria de referèndums pensant en el lehendakari Juan José Ibarretxe, ara denuncia que es reformi l’articulat pensant en persones concretes. “L’associació de fiscals és concloent i ens ha recordat que el delicte de sedició s’ha mantingut en tots els codis penals espanyols [...] i que la reforma suposa una desprotecció de l’ordre constitucional i que no és en cap cas admissible que el Codi Penal respongui a interessos i situacions de persones concretes, i amb això es desconeix el principi bàsic de dret segons el qual no s’admeten lleis singulars i, per tant, seria de molt dubtosa constitucionalitat”, va dir Feijóo tot obviant que això és el que va fer José María Aznar. Pel líder del PP, al Congrés s’està “derogant un delicte per part d’aquells que han atacat l’Estat i que ja han confirmat que ara ho faran amb més impunitat”.

Període d’esmenes obert

El Congrés, però, accelera la tramitació de la proposició de llei del PSOE i Podem per la via urgent per aprovar el nou Codi Penal abans de Cap d’Any. Ara s’obren set dies per al registre de les esmenes a la totalitat –Junts i la CUP ho faran amb un articulat alternatiu–, que han de ser votades i rebutjades amb el vot d’ERC, i després s’obrirà el termini de set dies per a les esmenes parcials (si s’hi inclou la reforma de la malversació seria en aquesta fase). El 22 de desembre és molt just, així que el ple del Congrés ho podria aprovar el 28 o 29 de desembre.

Xoc Montero-PSOE per la llei trans

La llei trans va tenir l’aval del PSOE i Podem en el Consell de Ministres, però el PSOE hi va registrar una esmena perquè els menors de 14 a 16 anys no tinguin autodeterminació de gènere i necessitin l’aval d’un jutge per canviar de sexe en el registre civil. “El PSOE ens ha comunicat que no vol un acord i que anirà amb les seves esmenes vives a la ponència que s’ha de reunir aquesta setmana. Per tant, el PP i el PSOE poden decidir imposar una retallada de drets en la llei trans”, va denunciar ahir la ministra d’Igualtat, Irene Montero.

El xoc arriba després del motivat per la llei del només sí és sí. La número dos del PSOE i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, raona que l’esmena no obeeix a “posicions immobilistes”, sinó que busca la seguretat jurídica dels menors”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona