Política

El Parlament commemorarà dimarts els 90 anys de la seva constitució

Es farà una sessió solemne en què intervindrà el president Aragonès i tots els grups polítics

Una exposició a l’edifici recordarà l’efemèride fins al 14 d’abril

El Parlament celebrarà el proper dimarts, 13 de desembre, una sessió solemne amb motiu del 90è aniversari de la seva constitució, l’any 1932. L’acte rememorarà el discurs inaugural de Francesc Macià, i hi intervindrà el president de la Generalitat, Pere Aragonès, la vicepresidenta primera en funcions de presidenta, Alba Vergés, i els caps de fila de tots els grups parlamentaris. La sessió, que es farà a l’hemicicle, començarà a les sis de la tarda, quan se suspengui el ple ordinari que haurà començat a les tres, i que després s’allargarà dimecres i dijous.

L’acte de commemoració començarà amb la projecció de l’històric discurs que el president de la Generalitat Francesc Macià va pronunciar en la sessió constitutiva del Parlament del 6 de desembre del 1932. A continuació prendrà la paraula Vergés i després intervindran els caps de fila dels grups parlamentaris, de menys a més representació, i clourà l’acte el president Aragonès. L’acte acabarà amb la interpretació de l’himne nacional de Catalunya.

Acabada la sessió solemne, s’inaugurarà l’exposició “90 anys de la constitució del Parlament de Catalunya”, que estarà instal·lada al Saló Gris de Passos Perduts. La mostra reprodueix fotografies, documents i articles periodístics que apropen el visitant al context històric previ a l’obertura del Parlament i al clima d’entusiasme institucional i popular que es va viure l’any 1932. La mostra es podrà visitar fins al 14 d’abril de l’any que ve.

Per a aquesta commemoració, el Parlament ha convidat exdiputats de la cambra, membres dels ens estatutaris i diputats del Congrés i del Senat, a més de representants de la societat civil.

El Parlament sorgit de les eleccions del 20 de novembre de 1932 es va constituir en una sessió solemne el 6 de desembre, en la qual va participar el president provisional de la Generalitat, Francesc Macià. Durant la sessió, el Parlament va elegir Lluís Companys president de la mesa interina, càrrec per al qual va ser reelegit definitivament en la sessió del 13 de desembre. A més de Companys, van ser escollits la resta de membres de la mesa definitiva: Joan Casanovas (Esquerra Republicana) com a vicepresident primer, Antoni Martínez (Lliga) com a vicepresident segon i Martí Rouret i Antoni Dot (Esquerra Republicana), Josep M. Casabò (Lliga) i Carles Gerhard (Unió Socialista) com a secretaris.

L’endemà, el 14 de desembre, el Parlament elegia Francesc Macià com a primer president de la Generalitat, el 20 de desembre es presentava el primer govern de la Generalitat, i pocs dies després s’aprovaven els primers pressupostos.

El juny del 2021 la cambra va aprovar una resolució conjunta de JxCat, ERC, ECP i la CUP perquè la legislatura que va començar aquell 6 de desembre fos considerada la primera de la institució, en comptes de la del Parlament restablert del 1980, com fins aleshores.

La llei de la ciència, al ple

El ple ordinari de la setmana vinent farà el debat de validació, dimarts a la tarda, del decret llei de concessió d’un suplement de crèdit al Departament de Salut, que els grups de l’oposició van vetar en la mesa que anés a l’anterior ple. També dimarts es farà el debat de lectura única de la proposició de llei sobre el Fons de Transició Nuclear, presentada pel PSC-Units, un cop java obtenir l’aval del Consell de Garanties Estatutàries. També en aquest ple, que s’allargarà fins dijous, es farà el debat final de la proposició de llei de la ciència de Catalunya. L’ordre del dia també inclou la sessió de control, dimecres al matí, una proposta de resolució sobre discriminació lingüística de les persones cegues, diverses interpel·lacions al govern i el debat i votació de les mocions subsegüents derivades de les interpel·lacions que hi va haver en l’últim ple.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona