Política

parlament europeu

Metsola avisa que “no hi haurà impunitat” davant els suposats suborns de Qatar: “La corrupció no pot ser rendible”

Unanimitat entre els grups parlamentaris en la condemna de la corrupció i la demanda d’esclarir els fets

La presidenta de l’Eurocambra, Roberta Metsola, ha avisat aquest dilluns que “no hi haurà impunitat” davant els suposats suborns de Qatar per influir les decisions de la cambra comunitària. “La corrupció no pot ser rendible”, ha dit Metsola en l’obertura de la sessió plenària a Estrasburg.

Després que les autoritats belgues hagin detingut quatre persones, entre elles la vicepresidenta de la cambra Eva Kaili, Metsola ha reivindicat la cooperació dels serveis de l’Eurocambra amb les autoritats del país per esclarir els fets. Posteriorment a la intervenció de Metsola, els líders dels grups parlamentaris han pres la paraula per expressar de manera unànime la condemna a la corrupció i per demanar que s’esclareixin els fets.

En la seva intervenció, la presidenta de l’Eurocambra també ha anunciat la marxa enrere en el procés parlamentari de la proposta per liberalitzar els visats amb Qatar. Estava previst que Metsola anunciés aquest dilluns l’inici de les negociacions per a aquesta qüestió, però ha optat per fer marxa enrere i que la proposta torni a la comissió parlamentària.

La presidenta de l’Eurocambra ha expressat la seva “tristesa” i “enuig” pels suposats casos de corrupció a la institució. “No hi ha cap dubte que el Parlament Europeu, la democràcia europea i les nostres societats estan patint un atac”, ha dit Metsola, tot assenyalant que darrere dels suborns hi ha “països autocràtics” que volen “soscavar” els processos de la cambra.

Metsola, que va ser present en registres de les autoritats belgues perquè així ho estableix la constitució del país, ha instat els grups parlamentaris a “evitar la temptació de treure profit polític” de la situació. “Sortirem victoriosos d’aquesta prova perquè no hi haurà impunitat”, ha remarcat. “No amagarem res sota la catifa”, ha afegit. A més, la maltesa ha anunciat una investigació interna a la cambra per esclarir els fets.

Unanimitat dels grups contra la corrupció

Després de Metsola, els líders dels grups de la cambra han condemnat amb “fermesa” la corrupció i han demanat investigar per esclarir els fets. “Les acusacions de corrupció han perjudicat la institució i han posat en perill la confiança”, ha dit el líder dels populars europeus, Manfred Weber, que ha alertat que els suposats suborns afecten la confiança dels ciutadans en la institució.

La policia belga escorcolla la seu del Parlament Europeu a Brussel·les

La policia belga ha escorcollat aquest dilluns la seu del Parlament Europeu a Brussel·les. Els agents han entrat a l’edifici de la cambra per obtenir dades informàtiques de 10 persones que hi treballen.

Segons ha informat la fiscalia belga, aquestes dades havien estat “congelades” divendres en el marc de l’operació policial pels suposats suborns de Qatar per influir les decisions de l’Eurocambra. La fiscalia també ha confirmat que es van fer registres a Itàlia aquest diumenge. En total s’han fet 20 registres: 19 en oficines i habitatges i el d’aquest dilluns a la seu del Parlament Europeu a Brussel·les.

En els registres, les autoritats judicials belgues han trobat 600.000 euros en el domicili d’un dels sospitosos, “diversos centenars de milers d’euros” en una maleta a un hotel de Brussel·les i 150.000 euros en l’habitatge d’un eurodiputat.

De moment, quatre persones continuen detingudes, entre elles la vicepresidenta de l’Eurocambra Eva Kaili, suspesa de les seves funcions. A banda de Kaili -del grup dels socialdemòcrates europeus-, hi ha tres detinguts més: la seva parella i assessor del grup socialdemòcrata Francesco Giorgi, l’exeurodiputat italià Pier Antonio Panzeri i el secretari general de l’ONG ‘No Peace Without Justice’, Niccolò Figà-Talamanca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE estudien sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA
guerra a gaza

L’Iran adverteix Israel que respondrà amb armes mai vistes

barcelona

Les Juntes Electorals tomben vuit candidatures de les eleccions del 12-M

barcelona