Política

El PP juga l’as del TC

El Constitucional fa un ple per si suspèn esmenes al Codi Penal que reformen el poder judicial

Els dretans promouen el jutge del Catalangate

El fiscal veu en la nova malversació beneficis per als de la Kitchen i més casos

Sánchez frena el cop de la consulta

El Suprem veu obligatori reduir penes pel “sí és sí”

Hores abans d’un debat parlamentari, el Tribunal Constitucional es reuneix d’urgència a invitació del PP per dirimir si censura esmenes. Les togues conservadores es conjuren per dinamitar la renovació pendent del TC i promouen el jutge Pablo Lucas –cèlebre pel Catalangate i l’aval a escoltes del CNI– perquè salti del Suprem al TC, mentre que el Suprem aprofita el cas Arandina per arruïnar la llei del “només sí és sí”, i el fiscal anticorrupció alerta que la malversació rebaixada al dictat d’ERC beneficiarà els de la Kitchen. La primera postal sembla pròpia del Parlament del 2017 –i és el Congrés del 2022– i la resta remet al “govern de les togues” teoritzat pel magistrat emèrit José Antonio Martín Pallín, però totes són peces del puzle del moment. En ple sisme judicial, el Congrés aprovarà aquesta tarda el nou Codi Penal sense el delicte de sedició i amb la rebaixa de la malversació, i l’últim que vol Pedro Sánchez és que, al desgast intern i a la revolta judicial, s’hi sumi ara un referèndum a l’horitzó. “No n’hi haurà”, és el lema esculpit en el marbre de l’argumentari oficial.

Si la sessió de control és el termòmetre del moment, l’absència del president Sánchez –de viatge a Brussel·les– va reduir l’aforament a l’hemicicle al 70% però això no li va restar ebullició en una setmana que el PP i Vox han marcat al calendari amb un post-it on diu “Código Penal de Junqueras” i en què tot era monotema. “No estava en el discurs d’investidura ni en el programa electoral del PSOE. El govern destil·la frau i és urgent que convoquin eleccions ja. Espanya no mereix un govern que legisli amb delinqüents”, va dir Carlos Rojas (PP) a la ministra de Defensa, Margarita Robles. “No es pot canviar justícia per vots”, va alertar José Antonio Bermúdez de Castro (PP) a Pilar Llop (Justícia).

Mesura cautelaríssima

La munició verbal de la dreta va ser repel·lida per les ministres amb l’escut de culpar el PP del segrest de la Constitució, però més tard va arribar l’arsenal judicial. El PP va presentar un recurs d’empara al TC exigint-li la mesura cautelaríssima de suspendre dues esmenes del PSOE i Podem al Codi Penal –la número 62, que reforma precisament la llei orgànica del TC, i la 61, que retoca la llei orgànica del poder judicial alterant el requisit de les tres cinquenes parts– 24 hores abans del debat en el ple, un escenari conegut per la mesa del Parlament de Carme Forcadell i Roger Torrent però inèdit al Congrés amb Meritxell Batet. “En moments excepcionals calen mesures excepcionals”, va dir la secretària general del PP, Cuca Gamarra.

Torn d’Enrique Arnaldo

Si bé el TC no ha resolt encara en ple 2022 el recurs del 2010 contra la llei de l’avortament, Gamarra va confiar que el ple del TC es reuniria d’urgència per satisfer el desig del PP. I així va ser: va anunciar un ple “extraordinari i urgent” que no es va traduir en res fins a les vuit del vespre en què el president del TC, Pedro González-Trevijano, va convocar de debò el ple per a les deu del matí d’avui. La ironia del destí és que la ponència –i l’èxit de la jugada del PP– recau en el magistrat Enrique Arnaldo, tan afí a l’ala dura del PP que va ser conferenciant assidu de la FAES i enemic de l’avortament, la memòria i els líders catalans des d’El imparcial.

Nous recursos en estudi

El projectil del PP no afecta la derogació de la sedició i la redefinició de la malversació, que avui seran aprovades amb els vots del PSOE, Podem, ERC, el PDeCAT, el PNB i EH Bildu i el no de Junts i la CUP, però la maniobra té el valor de convidar el TC al debat més calent de l’any. I no serà l’últim truc al timbre del TC: el PP ja estudia un recurs d’empara contra la tramitació del Codi Penal per vulneració de l’article 23 de la Constitució –la reforma penal del 2015 va durar un any, tot i que Mariano Rajoy tenia la piconadora de la majoria absoluta, i l’actual es liquidarà en només 20 dies atropellant tots els terminis– i un recurs d’inconstitucionalitat quan el text sigui llei de ple dret al BOE.

Degoteig de beneficiats

Si bé Sánchez tem més el risc d’una excarceració d’un corrupte notori més que no pas el desgast per obeir ERC, la fiscalia anticorrupció ja avança que hi haurà un degoteig de revisions que beneficiaran els acusats en trames com la Kitchen –l’espionatge de Jorge Fernández Díaz a Luis Bárcenas– i més casos en virtut de la nova malversació. El fiscal anticorrupció, Alejandro Luzón, que al març va arxivar la causa del rei emèrit, va exigir ahir als polítics “no fer passos enrere en la lluita contra la corrupció” i “no diluir la resposta penal”.

Illa avala un consulta

El dia que l’aragonès Javier Lambán es va sumar a l’enuig d’Emiliano García-Page –Sánchez està molt molest amb ells–, les paraules del líder del PSC, Salvador Illa, a favor d’una “consulta als catalans” van portar a frenar l’imaginari del referèndum. “No n’hi haurà”, va dir Miquel Iceta (Cultura). “Mai se celebrarà un referèndum d’aquest tipus, ni de manera regular ni irregular”, hi va afegir María Jesús Montero (Hisenda). Per la ministra i líder de Podem, Ione Belarra, en canvi, “és perfectament legítim per part d’un força política democràtica [ERC] fer una proposta política”. “Tot allò que l’executiu ha dit que no succeiria ha succeït”, va alertar el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo. A ERC, Gabriel Rufián va lloar el pas d’Illa: “Em sembla una bona notícia que el PSOE per fi digui la proposta que té, així podrem confrontar propostes. La nostra és un referèndum d’autodeterminació.” Illa va intercanviar missatges amb Page per exigir-li “altura de mires” amb Catalunya.

LES FRASES

Mai se celebrarà un referèndum d’aquest tipus, ni de manera regular ni de manera irregular
María Jesús Montero
ministra d’hisenda
És perfectament legítim que una força política democràtica [ERC] faci una proposta política
Ione Belarra
ministra de drets socials
És bona notícia que el PSOE per fi digui la seva proposta i poder confrontar-la amb el nostre referèndum
Gabriel Rufián
portaveu d’erc al congrés
Tot allò que l’executiu de Pedro Sánchez ha dit que no succeiria ha succeït
Alberto Núñez Feijóo
president del pp


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona