Política

Estat espanyol

El Constitucional endarrereix tres hores el ple extraordinari a petició d’alguns magistrats

El tribunal té sobre la taula la petició del PP de paralitzar dues esmenes de la reforma del Codi Penal

El tribunal també ha rebut en les últimes hores escrits del PSOE, Unides Podem i Vox

El president del Tribunal Constitucional (TC), Pedro González-Trevijano, ha acordat ajornar l’inici del ple extraordinari que ha de decidir si admet o no el recurs del PP per intentar aturar la votació al Congrés de les esmenes al codi penal per canviar el poder judicial, en un debat previst per aquesta tarda. La sessió estava prevista a les 10 del matí i ha començat passada la una del migdia.

González-Trevijano ha decidit endarrerir inicialment dues hores l’inici de la sessió a petició d’alguns magistrats, que ho han sol·licitat a través del vicepresident del TC, Juan Antonio Xiol. El ple, format per onze magistrats, té damunt la taula la petició del PP de suspendre de forma cautelaríssima l’acord que inclou en la reforma del codi penal dues esmenes relacionades amb el sistema d’elecció dels nous membres del mateix Tribunal Constitucional que ha de designar el CGPJ i també els escrits presentats en les últimes hores pel PSOE, Unides Podem i Vox, segons fonts del TC.

Les dues formacions que donen suport al govern demanen personar-se en el procediment i s’oposen a qualsevol mesura que afecti el tràmit legislatiu. A més, Podem reclama la recusació del president del TC i el magistrat Enrique Arnaldo –precisament el ponent del recurs del PP– en considerar que no són imparcials per decidir sobre el recurs sobre els canvis al poder judicial.

Vox s’ha sumat al PP i ha presentat un recurs al TC on demana als magistrats que impedeixin la celebració del ple extraordinari del Congrés. La formació d’ultradreta considera que el TC hauria de declarar la nul·litat de la tramitació de la inclusió a l’ordre del dia del ple d’aquesta reforma per una suposada vulneració de l’article 23 de la Constitució sobre el dret dels diputats a la participació.

Les esmenes recorregudes pel PP ja s’han votat en comissió i han quedat incorporades a la ponència que s’ha de votar avui al Congrés. Però si el TC accepta lla petició de cautelars urgents podria paralitzar la votació abans que es produeixi, un fet inèdit al parlament espanyol.

A més, hi ha dubtes sobre si l’acceptació de les cautelars suposaria deixar fora del debat només els dos punts que fan referència a l’elecció dels nous magistrats, o bé tota la reforma del codi penal, inclosa la derogació de la sedició i la reformulació de la malversació.

Trencar el bloqueig
Les dues esmenes proposades pel PSOE i Unides Podem introdueixen canvis en el sistema d’elecció dels nous magistrats del TC per part del CGPJ per rebaixar les majories necessàries i fer que passin dels tres cinquens actuals a la majoria simple.

L’executiu espanyol busca d’aquesta manera una via per evitar el bloqueig que el sector conservador està fent en l’elecció dels nous magistrats del TC. Un bloqueig que, de retruc, impedeix també que el govern espanyol designi els dos magistrats que li pertoquen, i que impossibilita d’aquesta manera que es produeixin uns relleus que comportarien un canvi de majories al TC en favor del sector progressista.

Les esmenes recorregudes pel PP també eliminen la possibilitat que el TC consideri els nous magistrats com a no idonis, i permeten que, en cas de bloqueig al CGPJ, com passa actualment, el govern espanyol nomeni els dos que li pertoquen sense haver d’esperar un acord a l’òrgan de govern dels jutges.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA