Política

Política

Capgirar el joc de la repressió

Els participants en un acte de record i de suport als encausats de l’operació Garzón es converteix en una denúncia de la repressió de l’Estat

Fan una crida a la mobilització popular i a acceptar les conseqüències

La repressió de l’Estat espanyol contra l’independentisme català i contra la dissidència en general és un fil que uneix la que va exercir el franquisme amb l’actual. “No ha desaparegut mai, és la mateixa, però sota altres formes”, va etzibar ahir Ramon Piqué, un dels tres banyolins detinguts i torturats per la policia espanyola en el marc de l’operació Garzón, que lamenta que alguns dels seus maltractadors continuen en càrrecs rellevants de la policia espanyola. Organitzat per la CUP, es va dur a terme a la plaça del Teatre un acte de recordatori de la repressió i d’homenatge als afectats per aquesta operació, perquè, segons va remarcar la conductora de l’acte, Sònia Begudanch, l’Ajuntament de Banyoles es vanta de l’èxit que van representar els Jocs Olímpics, marc en el qual es van produir les detencions.

L’advocat Benet Salellas va afirmar que tant el seu pare, que va exercir la defensa dels encausats davant del Tribunal de Drets Humans d’Estrasburg, com els mateixos afectats van preveure tots els escenaris quant a la sentència, menys que guanyarien. Per això, van veure la compareixença com una oportunitat per a la causa independentista. Salellas va remarcar la importància que no es produís cap retret entre els encausats per les respectives declaracions a la policia, que es van fer sota les amenaces, coaccions i tortures que va detallar Piqué. I l’altre encert va ser centrar la defensa posant l’accent en les tortures patides i no pas en l’acusació de terrorisme que defensava l’Estat espanyol.

Salellas va coincidir amb Ramon Piqué que la repressió de l’Estat espanyol continua, ara sota altres formes, i va posar d’exemple les detencions produïdes arran dels fets de l’octubre del 2019, quan es van fer públiques les sentències del procés. Precisament una de les encausades, fruit de les actuacions policials d’aquell octubre, és Carla Costa, encausada pels fets de l’octubre i per a qui la fiscalia demana 2,6 anys de presó i 34.000 euros de multa per desordres públics agreujats. Costa va recordar que encara ara hi ha més de 4.000 independentistes encausats a Catalunya i va fer una crida a la mobilització popular per lluitar contra la repressió i avançar cap a la independència. Al seu torn, el portaveu d’Alerta Solidària, Martí Mayoral, una entitat que ha defensat judicialment més d’un miler d’encausats, hi va coincidir i va ser molt crític amb els sectors de l’independentisme que se senten desmobilitzats. “Fa falta una gran consciència, perquè ara molts no assumeixen que hi ha repressió, l’independentisme és un moviment revolucionari i, per tant, hi ha repressió”, va manifestar. “Hem d’afrontar aquesta repressió amb totes les seves conseqüències”, va concloure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs