Política

Ucraïna es prepara per a una altra gran ofensiva russa al gener o al febrer

Un alt comandant ucraïnès prediu un atac des de Bielorússia

Putin reuneix la cúpula militar per conèixer les accions “a curt i a mitjà termini” al país veí

Vladímir Putin prepara un nou escenari bèl·lic a Ucraïna, asseguren les autoritats de Kíiv, que sospiten que els bombardejos aeris dels darrers mesos són només una brutal maniobra de desgast amb vista a la gran ofensiva que els russos llançaran a principis de l’any vinent.

Un comandament militar ucraïnès va arribar a predir ahir una “possible ofensiva des de Bielorússia a finals de febrer”, mentre les alarmes aèries tornaven a sonar en diverses regions, incloses les de Kíiv, Lviv, Mikolaiv i Volín, i mentre els treballadors intentaven restablir l’electricitat en diverses ciutats com ara Khàrkiv, que va recuperar la llum.

Les especulacions sobre atacs a gran escala es van veure reforçades, divendres, per la reunió del president rus amb la plana major de l’exèrcit que combat al país veí. “Camarades oficials, avui escoltarem els comandants en cada flanc operatiu. M’agradaria conèixer les seves propostes sobre les nostres accions a curt i a mitjà termini”, va dir el cap del Kremlin a l’inici de la reunió. L’acompanyaven el ministre de Defensa, Serguei Xoigú, i el cap de l’estat major, Valeri Gueràssimov, molt criticats pels considerats humiliants replegaments dels últims mesos. Els ucraïnesos creuen que, malgrat els revessos a les regions de Khàrkiv i Kherson, Putin manté l’objectiu inicial de “desnazificar” tot Ucraïna.

Armes pesants al front

Des del nomenament del nou comandant de les forces russes a Ucraïna, Serguei Surovikin, l’estratègia ha estat guanyar temps per instruir els 300.000 reservistes mobilitzats al setembre. El mateix Putin ha reconegut que només 77.000 han entrat a formar part de les unitats de combat, mentre que la resta es continuen entrenant en territori rus. Ara, després que Moscou descartés una treva per Nadal, el ministre d’Afers Estrangers ucraïnès, Dmitró Kuleba, va assegurar que Rússia llançarà una “gran ofensiva” a finals de gener o al febrer per conquerir més territori, ja que l’exèrcit rus ha estat traslladant, durant les últimes setmanes, armament pesant al front, especialment a l’est.

També el cap de l’estat major, Valeri Zalujni, va vaticinar una pròxima ofensiva: “No dubto que [els russos] avançaran de nou cap a Kíiv.” La capital reforça les seves defenses a l’altre cantó del riu Prípiat i també a la zona d’exclusió de Txernòbil.

LA FRASE

No dubto que els russos avançaran de nou cap a Kíiv
Valeri Zalujni
CAP DE L’ESTAT MAJOR UCRAÏNÈS


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona