Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Rússia afirma haver conquerit un altre poble en l’ofensiva contra Bakhmut

Putin viatja a Bielorússia a la recerca d’un segon front

Moscou acusa Kíiv d’un atac contra la regió fronterera de Bélgorod, en el que ha mort una persona

Les tropes russes s’han apoderat d’un altre poble en la seva ofensiva contra el bastió ucraïnès de Bakhmut, a la regió de Donetsk, segons ha informat aquest diumenge Igor Konaixenkov, portaveu del ministeri de Defensa de Rússia.

El general rus ha assegurat en el seu butlletí diari que en aquests moments les unitats russes intenten acabar amb els últims focus de resistència ucraïnesa a la localitat de Iakovlivka. Konaixenkov ha precisat que l’enemic ha intentat recuperar territori amb l’ajuda de blindats, però les seves tropes han aconseguit rebutjar la incursió.

Les tropes russes i milícies prorruses també haurien ocupat gran part del territori de la localitat de Márinka, ciutat satèl·lit de Donetsk.

Moscou havia informat anteriorment de les conquestes de les localitats de Kurdiumivka i Ozarianivka, al sud de Bakhmut, amb l’ajuda, segons Kíiv, d’un gran nombre de presidiaris, que són utilitzats com a “carn de canó”.

Aquesta setmana el governador interí de Donetsk, el prorús Denís Puixilin, ha afirmat que les unitats d’assalt integrades per la companyia militar privada Wagner estrenyen el setge al voltant de Bakhmut.

Puixilin preveu que les forces ucraïneses afrontaran greus problemes de proveïment quan la ciutat caigui en mans russes.

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, que s’ha desplaçat recentment a Donetsk per animar les seves tropes, ha acusat Moscou de convertir Bakhmut en unes “ruïnes cremades”.


Putin viatja a Bielorússia per aconseguir un segon front
El president rus, Vladímir Putin, es reunirà demà dilluns a Minsk amb el president bielorús, Alexandr Lukaixenko, el seu principal aliat en l’“operació militar especial” contra Ucraïna. Putin viatjarà a Bielorússia acompanyat del seu ministre de Defensa, Serguéi Xoigú, que aquest cap de setmana ha sobrevolat en helicòpter el front ucraïnès i ha inspeccionat les posicions russes al camp de batalla.

L’obertura d’un segon front al nord podria posar en moltes dificultats l’Exèrcit ucraïnès, però fins ara Lukaixenko s’han negat a què les seves tropes participin directament en la guerra.

No obstant, mitjans russos han apuntat que esperen “anuncis importants” aquesta setmana.

Tot i que no participa dels combats, Bielorússia acull una agrupació militar conjunta i en aquest país reben formació part dels 300.000 reservistes mobilitzats per Putin.

El comandant de les Forces Conjuntes ucraïneses, el tinent general Serhi Nayev, creu que Putin buscarà en aquesta visita una major implicació bielorussa en el conflicte. “Del nostre punt de vista, durant la reunió s’abordarà l’assumpte de la futura agressió contra Ucraïna i una major implicació de les Forces Armades de Bielorússia en l’operació”, ha apuntat.

En canvi, el nord-americà Institut per a l’Estudi de la Guerra (ISW) creu que les possibilitats que Moscou llanci una nova ofensiva terrestre contra Kíiv des de territori bielorús són reduïdes i considera que la visita de Putin a Minsk forma part d’una campanya de desinformació que busca que Kíiv dispersi les seves forces.

Un mort en un atac contra la regió russa de Bélgorod

Almenys una persona ha mort i vuit més han resultat ferides en un atac aquest diumenge contra la regió russa de Bélgorod, fronterera amb Ucraïna, segons ha informat el governador, Viatxeslav Gladkov.

Segons ha explicat al seu canal de Telegram, els ferits han estat hospitalitzats i que un d’ells es troba en cures intensives. L’atac ha malmès diverses cases, edificis de diverses plantes, cotxes i una fàbrica de pollastres.

Gladkov ha assegurat que les bateries antiaèries han hagut d’entrar en acció per repel·lir l’atac, però no han pogut evitar que alguns projectils hagin caigut a la regió.

El governador ha acusat del bombardeig l’Exèrcit ucraïnès, que segons Rússia ja hauria atacat diverses vegades la regió, tant amb armes lleugeres com amb artilleria des del començament de la intervenció militar russa al febrer.

El governador ha supervisat recentment la construcció a Bélgorod de línies de defensa, tasca que també es realitza a la regió de Kursk. Són estructures de protecció antitanc, similars a les anomenades “dents de drac”, blocs de formigó piramidals utilitzats durant la Segona Guerra Mundial per impedir el pas a brigades motoritzades.

A Bélgorod ja han conformat les unitats de defensa territorial, que han començat les seves pràctiques d’instrucció militar.

La creació d’aquestes unitats a les regions frontereres amb Ucraïna va ser ordenada l’octubre passat pel president rus, Vladímir Putin, després de declarar la llei marcial a Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporíjia, les quatre regions ucraïneses annexionades per Rússia.

Putin va activar “el nivell mitjà de reacció” a les regions russes frontereres amb Ucraïna -Krasnodar, Bélgorod, Briansk, Vorónezh, Kursk i Rostóv-, a més de l’annexionada península de Crimea.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona