Política

La UE aconsegueix tancar un acord per limitar a 180 euros el preu del gas

El mecanisme s’activarà quan se superi la xifra màxima durant tres dies seguits

Brussel·les alerta que omplir les reserves serà més difícil l’any que ve

La Unió Europea (UE) va tancar finalment ahir un acord per limitar el preu del gas. El pacte entre els ministres d’Energia va arribar in extremis i després de mesos de debat sobre una mesura que ha dividit els 27 socis des de l’inici. Finalment, el límit s’ha situat en 180 euros el MWh sobre el mercat de referència a Europa –el TTF neerlandès–. Ara bé, superar el límit no és l’única condició perquè s’activi el mecanisme. També caldrà que el preu sigui superior a aquesta xifra durant tres dies seguits i amb un diferencial de 35 euros respecte al mercat global.

“És un senyal que la UE està preparada per no pagar el gas a qualsevol preu”, va remarcar l’eurocomissària d’Energia, Kadri Simson, tot recordant que es tracta d’un instrument per fer front a “episodis de preus excessius”, com per exemple el de l’agost, quan es van assolir preus de rècord, al voltant dels 350 euros.

Distorsions del mercat

De fet, el principal objectiu de la mesura és evitar fortes distorsions del mercat i que els estats de la UE no hagin de pagar un preu superior a la resta pel gas. A l’inici de la reunió, els ministres treballaven amb una proposta de 200 euros el MWh, molt per sota dels 275 euros que plantejava la Comissió Europea en la proposta presentada a finals de novembre.

El camí per acordar el límit al preu del gas no ha estat fàcil. Han calgut onze reunions per acostar posicions sobre la mesura energètica més ambiciosa i també més divisiva. Molt reticent a la idea, finalment la Comissió Europea va cedir davant la pressió de més de la meitat dels estats membres, que demanaven més ambició.

En les setmanes de negociació, hi ha hagut una pugna entre els 27 socis per fixar la xifra, que alguns demanaven que fos més elevada i d’altres pressionaven per abaixar. Finalment, l’acord va arribar després de l’ultimàtum que els líders europeus havien donat ja als seus ministres. Això sí, el pacte va ser sense unanimitat: el mecanisme va tirar endavant amb el suport d’Alemanya –molt reticent des del principi–, però amb l’abstenció dels Països Baixos i Àustria i el vot en contra d’Hongria.

Tot i que el preu del gas s’ha mantingut per sota de les xifres rècord de l’agost, la UE afronta ara un nou període per omplir les reserves de gas. I Simson va advertir que no serà fàcil. “Estem més ben preparats per al pròxim període d’emmagatzematge, que serà més complicat que el d’enguany”, va dir.

LES FRASES

És un senyal que la UE està preparada per no pagar el gas a qualsevol preu
Estem més ben preparats per al pròxim període d’emmagatzematge
Kadri Simson
eurocomissària d’energia


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona