Política

PERÚ

Boluarte nomena primer ministre el seu extitular de Defensa

Luis Alberto Otárola ha jurat avui el càrrec

Dijous passat l’executiu del país va decretar l’estat d’emergència

La presidenta del Perú, Dina Boluarte, ha nomenat aquest dimecres president del Consell de Ministres el fins avui ministre de Defensa, Luis Alberto Otárola, onze dies després que designés el seu primer equip de govern amb l’exfiscal superior Pedro Miguel Angulo Arana al capdavant.

En una cerimònia protocol·lària en què ha pres jurament a Otárola com a primer ministre agregant, una fórmula en què es va comprometre a combatre la corrupció, Boluarte ha nomenat en substitució d’Otárola com a ministre de Defensa el militar retirat Jorge Chávez, que ja va ocupar aquesta cartera al govern de Martín Vizcarra.

Dijous passat, el govern peruà va decretar un estat d’emergència que permet a les Forces Armades donar suport a la Policia Nacional en el control de l’ordre públic, cosa que ha conferit a Otárola un rol fonamental al gabinet.

Arran de les mesures aplicades per controlar la violència en les protestes, els llavors titulars d’Educació i Cultura van renunciar als seus càrrecs, cosa que es va sumar a l’anunci de Boluarte de reemplaçar igualment el seu primer ministre Angulo, amb un perfil polític baix enmig d’una setmana d’intenses mobilitzacions socials.

En aquest sentit, Boluarte ha nomenat com a nous integrants del seu gabinet Víctor Rojas a Interior, Óscar Becerra a Educació i Leslie Urteaga a Cultura.

Completen el Consell de Ministres, els titulars ratificats Ana Cecilia Gervasi a Relacions Exteriors, Alex Contreras a Economia i Finances, José Tello a Justícia, Rosaberta Gutiérrez a Salut, Nelly Paredes a Desenvolupament Agrari i Reg, i Eduardo García a Treball.

Així mateix, Sandra Belaúnde ha jurat a Producció, Luis Helguero a Comerç Exterior i Turisme, Oscar Vera a Energia i Mines, Paola Lazarte a Transports i Comunicacions, Hania Pérez de Cuéllar a Habitatge i Construcció i Grecia Rojas a Dona i Poblacions Vulnerables.

Igualment, Albina Ruiz a Ambient, i Julio Demartiini a Desenvolupament i Inclusió Social, que ha dedicat el seu jurament al “diàleg i la pau entre tots els peruans”.

Amb aquest segon gabinet de ministres, en menys de dues setmanes, el nou primer ministre ha d’acudir al Congrés en menys de trenta dies per sol·licitar el vot de confiança.

La família de Castillo, a Mèxic

L’esposa de l’expresident peruà Pedro Castillo, Lilia Paredes, i els seus fills, Arnold i Alosa Castillo, han arribat a Mèxic, país que els ha concedit asil, segons ha confirmat el president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador. Paredes ha partit aquesta matinada de l’aeroport Jorge Chávez, que serveix a Lima, on ha estat increpada per diversos passatgers. Inicialment López Obrador ha afirmat que l’ambaixador mexicà a Lima, Pablo Monroy, acompanyava la família però fa poca estona ha rectificat i ha dit que Monroy segueix al Perú. El govern peruà va declarar aquest dimarts persona no grata Monroy i li va donar 72 hores per abandonar el país andí en resposta a la “ingerència” que consideren que han fet les “altes autoritats” mexicanes, i a més va atorgar un salconduit a la família de l’expresident per acudir a aquest país, que els ha concedit asil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona