Política

Zelenski i Biden, reunits a la Casa Blanca

És el primer viatge del president ucraïnès a l’estranger des de l’inici de la guerra

Té previst reunir-se també amb la vicepresidenta del país, Kamala Harris i el secretari d’Estat, Antony Blinken, entre altres alts càrrecs

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ja és a la Casa Blanca, on està reunit amb el seu homòleg dels Estats Units, Joe Biden, en el primer viatge a l’estranger des de l’inici de la guerra. Una trobada amb la qual ambdós líders busquen plasmar la fortalesa de la seva aliança i enviar un missatge a Rússia.

A l’inici de la trobada, el mandatari nord-americà ha afirmat: “Donem suport a Ucraïna en la recerca d’una pau justa”. I ha aprofitat per traslladar a Zelenski el suport dels EUA al poble d’Ucraïna i a ell personalment, per ser un “gran líder”. “Vostè és l’home de l’any”, li ha dit Biden al president ucraïnès.

El president nord-americà també ha promès que Washington seguirà donant ajuda militar a Ucraïna perquè es pugui defensar de Rússia.

Per la seva banda, Zelenski ha començat la seva intervenció dient que li agradaria haver vingut abans, però no ho ha pogut fer per la “difícil situació” de la guerra a Ucraïna, que els EUA l’han ajudat a “posar sota control”. “Gràcies a tota la gent corrent dels EUA. Sento un gran agraïment”, ha manifestat el president ucraïnès, vestit amb la seva característica samarreta i pantalons verd militar.

Zelenski ha expressat el seu agraïment “de cor” a Biden i al Congrés dels EUA, així com als països europeus per l’ajuda que ha rebut i ha recordat que la guerra que lliura el seu país contra Rússia encara “no s’ha acabat”.

“Senyor president, gràcies pel seu suport”, ha dit Zelenski a Biden en presència dels mitjans de comunicació a l’inici de la reunió entre tots dos, asseguts l’un al costat de l’altre al Despatx Oval de la Casa Blanca.

Zelenski ha lliurat a Biden una condecoració d’un capità de les Forces Armades ucraïneses, que volia que el president nord-americà tingués aquest reconeixement.

Segons la Casa Blanca, l’avió que portava Zelenski ha aterrat cap al migdia hora nord-americana (les sis de la tarda a Catalunya) a la base militar Andrews, a l’estat de Maryland (EUA), als afores de Washington.

És el primer viatge a l’estranger de Zelenski des del començament de la invasió russa el 24 de febrer passat i quan es compleixen 300 dies de la guerra.

La visita ha despertat gran expectació: diversos carrers de Washington estan tallats al trànsit i, des de primera hora, fora de la Casa Blanca hi havia desenes de periodistes i curiosos amb banderes d’Ucraïna.

D’acord amb la Casa Blanca, Zelenski té previst també reunir-se amb la vicepresidenta del país, Kamala Harris i el secretari d’Estat, Antony Blinken, entre d’altres alts càrrecs.

Posteriorment, a dos quarts de cinc de la tarda hora local (dos quarts d’onze de la nit a Catalunya), Biden i Zelenski faran una roda de premsa a la Casa Blanca.

Està previst que a dos quarts de vuit hora local (dos quarts de dues de la matinada hora catalana) el president ucraïnès faci un discurs davant les dues cambres del Congrés.

També avui el govern nord-americà ha anunciat un nou paquet d’ajuda militar per a Ucraïna de 1.850 milions de dòlars que, per primera vegada, inclou el sistema de defensa antiaèria Patriot.

De manera paral·lela a aquesta ajuda, el Congrés dels EUA té previst aprovar en les pròximes hores 45.000 milions de dòlars més en ajuda econòmica i militar a Ucraïna, com a part del seu pressupost d’1,7 bilions de dòlars per a l’any fiscal 2023.

La compareixença de Zelenski davant les dues cambres del Congrés dels EUA arribarà en un moment clau, ja que alguns membres del Partit Republicà han expressat dubtes sobre si Washington ha de continuar donant ajuda militar a Ucraïna a causa de l’alt cost que té per a les arques del país.

Els republicans van aconseguir la majoria a la cambra baixa a les eleccions del novembre i assumiran els seus escons al gener.

Si el Congrés aprova aquests 45.000 milions addicionals d’ajuda, els Estats Units hauran destinat més de 100.000 milions de dòlars a Ucraïna des que Rússia va començar la invasió al febrer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona