Política

Estats Units

El comitè del 6 de gener recomana al Congrés dels EUA que inhabiliti Trump

El seu informe conclou que l’expresident va ser el principal instigador de l’assalt a Capitoli

Les conclusions no són vinculants però tenen una important càrrega simbòlica i política

El comitè parlamentari que ha investigat l’assalt al Capitoli dels Estats Units d’Amèrica (EUA) recomana en el seu informe final, publicat aquesta nit, que el Congrés aprovi un mecanisme que impedeixi a l’expresident Donald Trump presentar-se a unes eleccions en el futur.

El comitè conclou en el seu informe final que l’instigador “central” dels fets del 6 de gener de 2021 va ser “un home: l’expresident Donald Trump, al qual molts altres van seguir”.

El text confirma el que ja van anunciar dilluns passat els membres del comitè, és a dir, que demanen al departament de Justícia que imputi Trump i el consideren culpable de quatre delictes: incitació a la insurrecció, obstrucció d’un procediment oficial del Congrés, intent de frau als Estats Units i conspiració per presentar falsos testimonis electorals al Congrés i els Arxius Nacionals.

Entre les recomanacions del comitè n’hi ha una d’encaminada a evitar que Trump i els seus còmplices puguin optar a ocupar un càrrec públic.

Així, demana als “comitès del Congrés amb jurisdicció” que considerin la creació d’un “mecanisme formal” que pugui impedir ocupar un càrrec federal o estatal als qui vulnerin la catorzena esmena de la Constitució.

Aquesta disposició estableix que qualsevol persona que hagi jurat complir la Constitució i s’hagi vist implicada en una “insurrecció” o hagi “ajudat els enemics de la Constitució” pot ser “desqualificat”, vetat per ocupar en un futur càrrec públic.


“Personalment implicat”
L’informe es publica tres dies després que el comitè, en la seva última audiència pública, anunciés que entre les seves recomanacions hi hauria la de demanar al departament de Justícia que imputi Trump pel seu paper durant el 6 de gener de 2021. I és que, segons la seva opinió, res del que va passar aquell dia hauria ocorregut sense la seva participació.

Segons el president del comitè, Bennie Thompson, l’informe ofereix “amb detall” proves “sobre els esforços en diverses passes dirigits per Donald Trump per capgirar el resultat electoral del 2020 i bloquejar el traspàs de poder” al guanyador de les presidencials, el demòcrata Joe Biden.

El document remarca que Trump era “conscient” que intentava obstruir un procediment oficial i afirma que va estar “personalment implicat” en l’intent d’aturar la confirmació dels resultats dels comicis. També l’acusen de “reclutar” desenes de milers de partidaris, molts d’ells armats i furiosos, perquè marxessin sobre el Capitoli i “lluitessin a mort” a favor seu.

Els legisladors reconeixen que el departament de Justícia ha processat els individus pels successos del 6 de gener de 2021, però insisteix que és “crucial” fer que paguin pels seus actes Trump i els qui van intentar que els seus plans sortissin endavant. “Si Trump i els qui el van ajudar en l’esforç de donar-li la volta al resultat electoral no assumeixen la responsabilitat” del que van fer, el seu comportament pot ser un “precedent”, una “invitació al perill per a futures eleccions”, diu el text.


Més d’un miler d’entrevistes
De les 850 pàgines que ocupa l’informe, gairebé 600 recullen els testimonis de les entrevistes que el comitè va fer a més d’un miler de persones. Algunes s’han emès a la televisió en horari de màxima audiència i moltes altres han estat a porta tancada.

Una de les més mediàtiques va ser la de Cassidy Hutchinson, que va ser ajudant de l’excap de gabinet de Trump Mark Meadows. Hutchinson va declarar que l’expresident sabia que molts manifestants duien armes i que va estar a punt d’agafar el volant de la limusina presidencial per anar al Capitoli.

Aquest dijous, hores abans de la publicació de l’informe, el comitè va publicar també noves transcripcions de les seves entrevistes, en les quals la jove assegura que el seu primer advocat, de l’entorn de Trump, va intentar convèncer-la d’amagar informació als investigadors. També va declarar que diverses persones properes a l’expresident li van prometre “una gran feina al món Trump”.


Càrrega simbòlica
Les recomanacions del comitè no són vinculants i és el departament de Justícia, que ja té en marxa la seva pròpia investigació, el que té potestat per imputar Trump. Però el valor simbòlic i polític d’aquestes recomanacions és històric perquè és la primera vegada que un comitè parlamentari suggereix fer responsable penal un expresident.

A més, els legisladors han subratllat aquests dies que l’informe, que veu la llum gairebé dos anys després de l’assalt al Capitoli, aporta nombroses proves que poden ajudar a sostenir l’acusació contra Trump que pugui fer el departament de Justícia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona