Política

TURQUIA

Condemnen la presidenta del Col·legi de Metges turc per denunciar l’ús d’armes químiques

Sebnem Korur Fincanci ha estat condemnada a dos anys i vuit mesos de presó per un delicte de “propaganda terrorista”

Empresonada des de finals d’octubre, ha estat posada en llibertat fins que hi hagi una sentència ferma

La presidenta del Col·legi de Metges de Turquia (TTB), Sebnem Korur Fincanci, ha estat condemnada a dos anys i vuit mesos de presó per un delicte de “propaganda terrorista” per haver dit que hi ha sospites que l’exèrcit va fer servir armes químiques en una operació contra guerrillers kurds, tot i que ha estat posada en llibertat.

La fiscalia havia demanat 7 anys i 6 mesos de presó per a Fincanci, una destacada metgessa forense de 64 anys i investigadora internacional de casos de tortura, en una acusació que incloïa els càrrecs d’“insultar la nació turca, la República de Turquia i els òrgans i les institucions de l’Estat”.

Mitjans propers a la guerrilla del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) van difondre a mitjans de l’octubre passat vídeos que suposadament mostraven guerrillers afectats per un gas tòxic usat durant una operació de l’exèrcit turc.

Fincanci va ser entrevistada poc després per un portal de notícies proper al PKK, i prohibit a Turquia, en què va avaluar la possibilitat que les Forces Armades turques haguessin usat “algun tipus de gas tòxic” contra el PKK.

“Aparentment, s’han utilitzat gasos tòxics que afecten directament el sistema nerviós”, va assenyalar en aquella xerrada, durant la qual va demanar una investigació exhaustiva.

Durant la defensa, Fincanci es va referir als insuficients coneixements mèdics del fiscal que va preparar l’acusació contra ella: “El que vaig fer després de veure els vídeos és un diagnòstic precoç. Cal portar a terme una investigació independent per arribar a un diagnòstic. Així ho estableixen les guies internacionals”.

A la sessió final d’avui, Fincanci ha denunciat que el seu judici forma part d’un intent de crear por i de “limitar la llibertat d’expressió, de pensament i de ciència”, i ha afirmat que suposa també un atac al Col·legi de Metges perquè defensa “un sistema de salut de qualitat, lliure i igualitari”.

El tribunal ha justificat la posada en llibertat, malgrat la condemna de dos anys i vuit mesos, en què Fincanci ja era a la presó des de finals d’octubre.

A més, és habitual que amb penes de presó de poca durada, els condemnats siguin posats en llibertat fins que hi hagi una sentència ferma.

Els seus advocats han anunciat que recorreran la sentència.

El ministre de l’Interior turc, Süleyman Soylu, va arribar a titllar en el seu moment Fincanci d’“enemiga de la nació” per suggerir que l’acusació pogués ser certa.

La presidenta del Col·legi de Metges va ser arrestada el dia 26 d’octubre, un dia després que Devlet Bahçeli, el líder nacionalista aliat del president Recep Tayyip Erdogan, reclamés el seu arrest i que se li retirés la nacionalitat turca.

Membres de nombroses organitzacions mèdiques de tot el país, i també internacionals, així com diputats opositors i representants de grups de drets humans s’han reunit davant la porta del jutjat d’Istanbul on s’ha dictat la sentència per exigir l’alliberament immediat de Fincanci.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona