Política

Biden s’embolica

La Casa Blanca confirma la troballa d’un segon lot de documents classificats al garatge de la residència particular del president dels EUA

El Departament de Justícia nomena un fiscal especial per investigar el cas

Setmana complicada per al president dels Estats Units, Joe Biden. El seu equip legal va tornar a trobar entre les seves possessions diferents papers classificats de la seva època de vicepresident amb Barack Obama. Aquesta vegada, la troballa s’ha fet al garatge de casa seva a Wilmington, a l’estat de Delaware. Així ho va confirmar ahir la Casa Blanca a través d’un dels advocats consellers del president, Richard Sauber. En un comunicat, Sauber va explicar que durant una revisió del garatge de la casa de Biden a Wilmington el desembre el seu equip legal “va descobrir entre diaris personals i polítics un petit nombre de registres addicionals de l’administració Obama-Biden amb etiquetes de classificats”.

Sauber va dir que l’equip de Biden també havia escorcollat una casa que el president tenia a Rehoboth Beach, també a l’estat de Delaware, però no hi va trobar cap més document. Més enllà d’aquest anunci, que denota transparència per part de l’equip de Biden, el secretisme al voltant del contingut i la quantitat de documents trobats fins ara ha estat total. Fins i tot, Biden va assegurar als periodistes durant la seva estada a Ciutat de Mèxic que es va quedar “sorprès” quan es va assabentar que els seus advocats havien trobat documents oficials a la seva antiga oficina del Centre Penn Biden a Washington. Sobre aquest primer lot de documents també es va pronunciar la portaveu de la Casa Blanca, Karine Jean-Pierre, que es va limitar a dir que l’assumpte està sent investigat pel Departament de Justícia.

El què passi a partir d’ara amb aquestes troballes pot dictaminar les expectatives de Biden per ser reelegit president el 2024. El fiscal general dels EUA, Merrick Garland, va nomenar ahir un advocat especial per investigar la retenció no autoritzada de documents classificats que es van descobrir a l’oficina i al garatge de la casa privada del president Biden. Garland va elegir per a aquesta tasca el fiscal del districte de Maryland, Robert Hur, que va ser designat per aquest càrrec per l’expresident Donald Trump.

Els republicans al Congrés havien demanat públicament que s’iniciés una investigació especial, de la mateixa manera que es va començar una quan es van trobar expedients del govern a la residència de Trump a Flòrida. Els conservadors creuen que aquest incident demostra que Biden va cometre la mateixa transgressió que l’expresident, però els demòcrates insisteixen que són casos diferents legalment, tot i que reconeixen que representen un problema polític per a Biden que permet als republicans passar a l’ofensiva.

La gent sap que em prenc seriosament el material classificat
Tot s’aclarirà, n’estic convençut. Estem cooperant plenament amb el Departament de Justícia
Joe Biden
president dels eua

El cas dels papers de Trump

El cas dels papers de Biden recorda el que va portar l’FBI a escorcollar la residència de l’expresident Donald Trump (2017-2021) a Mar-a-Lago (Florida) l’agost passat. A diferència del que ha passat amb els documents de Biden, que van ser lliurats a les autoritats pel mateix equip del mandatari, a Mar-a-Lago va ser necessària la intervenció del Departament de Justícia per recuperar els papers. L’FBI va trobar a Mar-a-Lago més d’11.000 documents i fotos de l’Administració Trump, que incloïen material d’intel·ligència altament classificat. Posteriorment, es van trobar més expedients. Amb Biden, tot fa pensar que el nombre de papers trobats és més reduït i que provenen de la seva etapa com a vicepresident de Barack Obama. A més a més, ha estat el mateix equip legal del president qui ha informat de la situació i s’ha posat a disposició de la Justícia. Ambdues situacions estan sent investigades pel Departament de Justícia dels EUA, que estudiarà el comportament de tots dos i les possibles motivacions per quedar-se amb els documents. A diferència de Biden, tot indica que Trump va obstruir deliberadament els esforços del govern per recuperar els documents i va donar lloc a la batuda de l’FBI i a la decisió del fiscal general d’iniciar una investigació criminal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El Govern aprova el Projecte de llei de l’Estatut dels Municipis Rurals

BARCELONA

La Diputació de Girona reformula els premis Projecta’t

girona
Política

ERC, Junts, CUP i comuns registren al Parlament una declaració de suport als encausats de Tsunami

barcelona
política

Junts demana préstecs a candidats i afiliats per sufragar la campanya

barcelona
política

Doble cita d’Illa a les comissions sobre mascaretes en precampanya

barcelona
Política

L’ANC presenta un recurs al Suprem per la campanya de Consum Estratègic

barcelona
orient mitjà

Israel exigeix sancions contra l’Iran pel seu programa de míssils

barcelona
política

El Congrés rebutja la petició del Senat de frenar la llei d’amnistia

Barcelona
política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona