Política

Acusen el PSC de Girona de fer demagògia amb el Trueta

L’equip de govern defensa l’avenç dels tràmits del nou hospital i campus de salut tot i la “propaganda” socialista

La interventora i el tresorer passen a cobrar un complement el dia que els empleats es tornen a queixar pel salari

El ple va anar tard per la protesta de representants de la policia local

Una moció del PSC de Girona per reclamar “la millora i la promoció de la salut de la ciutadania” i un pla per al trienni 2023-2026, incloent-hi “un acord gironí” per reclamar la construcció del nou hospital Josep Trueta, van provocar ahir retrets a dues bandes en el ple municipal. A través de la regidora de Salut, Eva Palau (Junts), l’equip de govern va acusar el PSC de fer “demagògia bruta” mentre els ajuntaments de Salt, Girona i el govern treballen pel nou centre hospitalari de referència de la regió sanitària de Girona i el campus de salut.

El resultat de la moció –abstenció de Junts i ERC, i vot favorable del PSC, Guanyem, Ciutadans i l’edil no adscrit, Daniel Pamplona– va ser el menys important. Palau va mostrar uns fulls amb l’acord entre els dos ajuntament i la Generalitat de l’estiu del 2020 per fer el Trueta. Va recordar que el consistori treballa en el pla d’urbanisme i en el pla de mobilitat del nou centre d’atenció primària (CAP) de l’Eixample, que anirà al carrer Emili Grahit, al costat de la biblioteca Carles Rahola.

La regidora de Salut va afirmar que diversos agents treballen en el pla funcional del Trueta i que totes les institucions estan implicades en l’avenç del nou hospital, amb reunions cada tres setmanes. “No juguem a fer partidisme i propaganda”, va dir adreçant-se al PSC.

A l’estiu, es va saber que la masia de Mas Bellsolà quedarà protegida, però en canvi no és segur que passi el mateix amb altres edificacions de la finca. El Mas Sureda, de moment, es veu inclòs directament per la futura construcció del centre hospitalari.

Guanyem i Ciutadans es van sorprendre de la moció del PSC. Laia Pèlach (Guanyem) va dir que alguns dels punts no eren competència de l’Ajuntament, igual que repetiria la regidora Palau. En els precs i preguntes, Bea Esporrín (PSC) va demanar l’estat de les expropiacions de terrenys del Mas Bellsolà i del Mas Sureda, pregunta que ja han fet des de fa nou mesos.

Protesta a l’exterior

El ple va anar tard, entre altres raons, per la protesta de la policia local. Dins del saló de sessions, un dels seus portaveus va exposar el malestar del cos. L’alcaldessa, Marta Madrenas (Junts), li va requerir que no s’allargués i, més tard, va demanar a personal de l’Ajuntament que tanqués les portes per no sentir la protesta de l’exterior.

Segons informa l’ACN, tres policies es van disfressar de Reis d’Orient i de Pare Noel i van deixar tres sacs de carbó fora de la sala destinats a l’equip de govern amb les paraules diàleg, valors i dignitat. El portaveu del sindicat SIP-Fepol, Sergi Fernández, va qualificar de “pèssima” la gestió de l’equip de govern, del qual no han obtingut resposta des de fa un mes a la seva petició de fer una reunió formal. Fernández va avançar que les protestes es podrien intensificar a mesura que s’acosti el 28-M.

A la sala, també hi havia una vintena d’empleats municipals de l’àrea de Drets Socials, que es queixaven que no s’hagi aplicat la pujada inclosa en la va-loració dels llocs de treball (VLT) aprovada el 2019. Algunes de les persones duien folis i lemes com ara Mateixa feina = mateix sou i Prou desigualtats als serveis socials.

En canvi, el ple va acceptar que la interventora i el tresorer de la corporació cobrin un complement específic d’incompatibilitat total –no poden fer qualsevol altra activitat professional retribuïda–. El complement, que ja cobra el secretari de la corporació des del 2018, significarà 44.747,36 euros a l’any per a les arques del consistori (incloent-hi les dues persones). El PSC, Cs i el no adscrit s’hi van abstenir i Guanyem va votar no.

Error a Cementiris

D’altra banda, el ple va donar compte d’una sentència del jutjat social número 3 de Girona, que invalida un canvi a la brigada de Cementiris, adscrita a l’àrea de Medi Ambient. L’equip de govern havia destituït el cap de la brigada i l’havia relegat a peó. La regidora de Règim Intern, Maria Àngels Planas (Junts), va dir que aquest empleat no pot fer la feina que li toca per qüestions de salut i amb un informe de prevenció de riscos laborals.

La sentència obliga l’Ajuntament a pagar a l’empleat els diners que li havia restat de la nòmina –271,88 euros al mes–. Ara l’empleat torna a fer d’oficial de primera, però ha hagut de “demanar la baixa” per qüestions mèdiques, va dir Planas. A la sentència, s’hi van referir Jordi Calvet (PSC) i Lluc Salellas (Guanyem).

LES XIFRES

271
euros
al mes va deixar de cobrar el cap de la brigada de Cementiris. Una sentència judicial fa rectificar el consistori.

LES FRASES

44.747
euros
és el que cobraran de més a l’any la interventora i el tresorer amb el complement específic d’incompatibilitat.
Una cosa és l’acord [per fer el nou Trueta] i el paper signat, i l’altra, que hi hagi pressupost
Bea Esporrín
REGIDORA DEL PSC
[Al PSC] Hi ha un acord des del 2020. És un acord de país, de demarcació. Prou de fer demagògia bruta
Eva Palau
REGIDORA DE SALUT (jUNTS)

Un mediador al bloc de Can Gibert

El ple municipal d’ahir va aprovar per unanimitat la cessió per 75 anys del dret de superfície d’un solar municipal al sector de Mas Masó, a Can Gibert. Serà una promoció de 49 pisos, un espai comunitari als baixos i la figura de mediador social per afavorir la convivència i evitar els conflictes, va detallar la regidora d’Habitatge, Annabel Moya (ERC). L’equip de govern va repartir el temps d’intervenció entre els seus dos socis, cosa que és molt poc habitual. Així, Maria Àngels Planas (Junts) va destacar que la mesura permetrà ampliar l’habitatge públic de lloguer.

Moya va informar que la construcció serà una realitat d’aquí a tres anys i mig, és a dir, a mitjan 2026. Juan Antonio Balbín (PSC) va exposar que fa més de deu anys que no hi ha una promoció d’habitatge protegit a Girona, i Cristina Andreu (Guanyem) va recordar que l’acció aprovada ahir, que executarà l’empresa Visoren SL, forma part dels acords entre el seu grup i Junts per a l’aprovació dels comptes del 2020.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona