Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Alemanya manté bloquejada l’entrega a Ucraïna de tancs Leopard 2 malgrat les pressions

El ministre de Defensa creu que hi ha motius per enviar-los, però diu que cal analitzar “acuradament” els pros i contres

Alemanya manté bloquejada l’entrega a Ucraïna de tancs Leopard 2, malgrat les pressions de diversos aliats de Kíiv. “La decisió no està presa”, ha manifestat aquest divendres el ministre de Defensa germànic, Boris Pistorius, en una compareixença durant la reunió del Grup de Contacte per Ucraïna a la base nord-americana de Ramstein (Alemanya).

Si bé el dirigent ha reconegut que hi ha “bons motius” per fer l’enviament, també ha recordat que existeixen arguments per oposar-s’hi i subratlla que cal analitzar “acuradament” els pros i els contres d’aquesta decisió.

Si finalment els vehicles s’acaben enviant a Kíiv, dotarien l’exèrcit ucraïnès de més recursos per contrarestar l’ofensiva russa, però abans cal l’autorització d’Alemanya –país que els fabrica– perquè tercers països els puguin enviar.

La resposta de Pistorius arriba en un moment en què múltiples veus han reclamat Alemanya que cedeixi i autoritzi l’enviament de Leopard 2, uns tancs més moderns respecte als de fabricació soviètica que utilitza actualment l’exèrcit ucraïnès. De fet, països com Polònia –que posseeixen diversos vehicles d’aquest tipus– han arribat a afirmar que estan disposats a fer enviaments sense l’autorització de Berlín.

L’última veu que s’ha posicionat a favor de l’entrega ha estat l’alt representant de la Unió Europea, Josep Borrell, que durant l’entrega del premi Fòrum Nova Economia a Madrid ha apuntat que Ucraïna “necessita els tancs que ha demanat” perquè Kíiv “prengui la iniciativa” en el conflicte i recuperi terreny al front.

Per la seva banda, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski –que ha intervingut a la reunió de Ramstein de forma telemàtica– ha reclamat als aliats que agilitzin l’enviament de tancs i míssils al seu exèrcit. “El terror no dona marge per a discussions”, ha apuntat.

Per ara, el canceller alemany, Olaf Scholz, s’ha limitat a oferir suport militar a Ucraïna “tant temps com sigui necessari” però ha evitat mencionar els tancs, argumentant que el que ara cal evitar és que la guerra es converteixi en un conflicte directe entre l’OTAN i Rússia.

Portugal enviarà 14 vehicles blindats, generadors i municions a Ucraïna

Portugal enviarà a Ucraïna un segon conjunt de 14 vehicles blindats de transport de personal M113, vuit generadors de gran capacitat per a producció d’electricitat, municions de 120 mm i dues tones d’equip mèdic i sanitari.

La ministra de Defensa lusitana, Helena Carreiras, ha anunciat aquest nou paquet d’ajuda durant la reunió del Grup de Contacte per a la Defensa d’Ucraïna, reunit aquest divendres en Ramstein (Alemanya), segons ha informat en una nota el seu gabinet.

Amb aquest material, que està en “preparació per a enviament”, Portugal haurà aportat 532 tones d’equip militar, letal i no letal, a Ucraïna des de l’inici de la guerra.

Robles demana “discreció” en l’enviament de material i ajuda a Ucraïna

La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha posat l’accent aquest divendres en la “discreció” que a parer seu ha de prevaler en l’enviament de material a Ucraïna, a qui Espanya continuarà ajudant de manera “coordinada” i en “unitat” amb els seus aliats de la comunitat internacional.

Robles ha fet aquestes declaracions en la seva visita a l’estand d’Ucraïna en Fitur, el mateix dia de la reunió tècnica del Grup de Contacte d’Ucraïna, celebrada en Ramstein (Alemanya), per a abordar la petició urgent de tancs per part de Kíev.

El Grup de Contacte no ha aconseguit adoptar una decisió sobre l’enviament dels tancs Leopard 2 de fabricació alemanya, que reclama Kíiv, l’objectiu de la qual és aconseguir estabilitzar el front i recuperar el territori ocupat per Rússia.

Sobre aquesta trobada, la ministra ha assenyalat que “una de les coses més importants que s’ha posat en relleu és la unitat de tots els aliats en el suport a Ucraïna”, sense fer referència a les reticències d’Alemanya a enviar els tancs Leopard 2 que reclamen les autoritats ucraïneses.

Els EUA no volen forçar Alemanya a entregar tancs a Ucraïna

Els Estats Units han afirmat aquest divendres que no estan tractant d’obligar a Alemanya al fet que enviï tancs Leopard a Ucraïna i han assenyalat que es tracta d’una decisió sobirana per part de Berlín. “Aquestes són decisions que cada nació ha d’adoptar per si mateixa, són decisions sobiranes. No estem torçant el braç a ningú i ningú ens l’està torçant”, ha dit el portaveu del Consell de Seguretat de la Casa Blanca, John Kirby, en una roda de premsa.

Kirby ha explicar que els EUA estan treballant amb els seus aliats en el que ha definit com una coalició del que cadascun disposi per a “proporcionar a Ucraïna la defensa i l’ajuda de seguretat que necessita”.

Malgrat no haver-se plegat a aportar tancs Leopard, Kirby ha subratllat que Alemanya ha proporcionat “molt d’equipament, incloses defenses antiaèries i alguns vehicles blindats” a Ucraïna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona