Política

Els advocats del Catalangate acusen la fiscalia d’inacció

Arrenca la comissió d’investigació parlamentària sobre l’escàndol d’espionatge il·legal amb l’aprovació d’una vuitantena de compareixents

Sánchez, Rajoy i els caps del CNI, a la llista

Els advocats Andreu van den Eynde, Gonzalo Boye i Benet Salellas van criticar ahir al Parlament el paper de la fiscalia en l’escàndol d’espionatge il·legal Catalangate. Consideren que el ministeri públic no dona suport a cap investigació i l’acusen d’inacció. “Diuen que s’investigaran els telèfons, però per definició Pegasus no deixa cap rastre al mòbil”, va denunciar Van den Eynde, víctima de l’espionatge, segons l’estudi de l’entitat especialitzada en seguretat global CitizenLab. “Cap jutge ha fet cap investigació efectiva, ni el que investiga el cas de Pere Aragonès”, hi va afegir. Segons l’advocat, hi ha diversos indicis que darrere de l’espionatge hi ha el CNI, començant pel fet que l’empresa que ven Pegasus només ho fa a estats i el fet que extreballadors hagin confirmat que l’agència espanyola era un dels seus clients.

“Quan aparegui el primer jutge espiat, llavors hi haurà avenços”, va observar Boye, que també va ser objecte de l’acció dels programaris maliciosos. “Només quan siguin víctimes actuaran corporativament i es preocuparan per l’espionatge il·legal als polítics”, va reblar. “El jutge Llarena va dir que hi ha malversació amb lucre quan es destinen fons a partides no pressupostàries. No he vist en els pressupostos generals de l’Estat una partida per espiar independentistes; llavors, segons Llarena, això seria malversació”, va constatar el lletrat de Carles Puigdemont.

Per la seva banda, Salellas, que defensa l’expresident d’Òmnium Cultural Jordi Cuixart, va carregar contra l’Estat espanyol per no haver adoptat “cap mecanisme de supervisió” arran de l’escàndol.

Els tres advocats són els primers compareixents en la comissió d’Investigació sobre l’Espionatge de Representants Polítics, Activistes, Periodistes i llurs Familiars per part del Regne d’Espanya amb els programes Pegasus i Candiru, que va arrencar ahir amb l’aprovació d’una vuitantena de compareixences, entre les quals, les del president espanyol, Pedro Sánchez; les vicepresidentes Yolanda Díaz i Nadia Calviño; l’expresident Mariano Rajoy; els ministres Fernando Grande-Marlaska i Margarita Robles; els màxims responsables del CNI actuals i precedents; els exvicepresidents Pablo Iglesias, Soraya Sáenz de Santamaría i Carmen Calvo, i el fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, a més del president de la Generalitat a l’exili, Carles Puigdemont.

També s’hi citaran responsables de l’empresa israeliana NSO Group (responsable de Pegasus) i de Saito Tech, anteriorment coneguda com a Candiru. Entre els experts compareixents, hi ha el consultor tecnològic Edward Snowden i el periodista d’investigació del setmanari New Yorker Ronan Farrow.

La comissió del Catalangate, que presideix Josep Maria Jové, va aprovar totes les propostes de compareixença presentades conjuntament per ERC, Junts per Catalunya i la CUP. Es reunirà almenys una vegada al mes i es preveu que d’aquí a un any elabori undictamen amb les conclusions que posteriorment es debatrà en el ple de la cambra.

Els diputats del PSC a la comissió, Jordi Terrades i Òscar Aparicio, van abandonar la sessió per una qüestió procedimental, en desacord amb el fet de començar les compareixences ahir mateix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona
Unió Europea

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona
política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona