Política

Unió Europea

L’H2Med arribarà a Alemanya després d’un acord a quatre amb Espanya, França i Portugal

El futur corredor entre Barcelona i Marsella subministrarà hidrogen al centre d’Europa

Es calcula que la canonada estarà en funcionament el 2030 i que podrà transportar dos milions de tones d’hidrogen verd l’any

El corredor d’hidrogen que ha d’unir Barcelona i Marsella arribarà fins a Alemanya.

Així ho ha anunciat aquest diumenge el ministeri espanyol per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic en un comunicat coincidint amb la cimera francoalemanya que s’ha celebrat durant la jornada a París, i que ha reunit el president francès, Emmanuel Macron, i el canceller alemany, Olaf Scholz, així com els governs d’ambdós països.

L’acord sobre l’H2Med arriba després de les negociacions a quatre bandes entre Espanya, Portugal, França i Alemanya i no s’ha tancat fins avui diumenge.

El govern espanyol al comunicat calcula que la canonada estarà en funcionament el 2030 i que podrà transportar dos milions de tones d’hidrogen verd a l’any, el 10% del consum de la Unió Europea.

“El 2050 s’estima que el 20 % de tota l’energia a Europa serà hidrogen renovable”, afegeix el ministeri liderat per Teresa Ribera.

A l’acte de cloenda de la cimera francoalemanya Macron també ha anunciat que han decidit allargar l’hidroducte “que gràcies a fons europeus uneix Portugal, Espanya i França, a Alemanya, que serà un soci en la infraestructura d’aquest projecte”.

Macron ha assenyalat que hi ha la “voluntat” de promoure l’hidrogen verd a nivell europeu.

El president francès ha defensat que aquest projecte és més viable que el MidCat, el pla que defensaven originalment Espanya i Portugal per al transport de gas. “El MidCat no era la bona estratègia, que era per transportar gas i que creuava els Pirineus, ara és la bona estratègia, que passa pel Mediterrani”, ha considerat.

França, Espanya i Portugal van acordar en la cimera euromediterrània d’Alacant, el passat 9 de desembre, la construcció d’aquest hidroducte submarí entre Barcelona i Marsella.

Aquest acord permetrà el transport d’hidrogen verd per Europa en un context de recerca d’alternatives a les fonts d’energia contaminants, en moments de crisis per la guerra d’Ucraïna.

El projecte inclou dues infraestructures transfrontereres, una entre Celorico daBeira (Portugal) i Zamora, i una altra submarina, entre Barcelona i Marsella, així com dos eixos troncals.

El macroprojecte, que serà finançat fins al 50 % per fons europeus, permetrà portar hidrogen obtingut amb energies renovables a la UE.[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

“El vot és el màxim símbol de la democràcia”: Crida del govern i d’Aragonès a la participació

barcelona

La votació dels candidats de Barcelona

barcelona

Biden arriba a un acord sobre el sostre de deute i evita la suspensió de pagaments

barcelona

Normalitat en l’obertura dels 2.700 col·legis electorals

barcelona
diari de campanya

Estampes del passat

Es busca cap d’obres

barcelona

Cinc milions i mig de catalans, cridats a triar 9.139 regidors

barcelona

Repensar el govern local, el repte que ve

barcelona
Estats units

Kissinger fa cent anys enmig de més revelacions sobre l’ajut a Pinochet

barcelona