Política

Somàlia

Al-Xabab ataca l’Ajuntament de Mogadiscio

Cinc civils i sis terroristes moren en els tirotejos

Les forces de seguretat han rebutjat l’assalt després d’hores de tirotejos

Almenys onze persones han mort aquest diumenge en un atac terrorista reivindicat pel grup gihadista Al-Xabab contra la seu de l’Ajuntament de Mogadiscio. Entre les víctimes hi ha cinc civils i sis atacants.

Tres explosions han afectat aquest diumenge al voltant de les dotze del migdia hora local (deu del matí a Catalunya) l’edifici governamental, situat al districte de Hamarweyne, que també allotja el govern de la regió de Banadir, la demarcació de la capital de Somàlia.

Els terroristes han assaltat el recinte i s’hi han atrinxerat durant unes cinc hores, fins que les forces de seguretat han pogut repel·lir l’atac després d’intensos tirotejos.

“Cinc civils han estat martiritzats durant les operacions, i quatre més han resultat ferits”, ha indicat en un comunicat el ministeri somali d’Informació.

L’alcalde de la capital no era al lloc en el moment dels fets perquè es troba de viatge.

L’atemptat es produeix dies després que l’Exèrcit de Somàlia hagi aconseguit recuperar el control de diverses localitats estratègiques a l’Estat central de Galmudug.

Al-Xabab, grup terrorista afiliat des de 2012 a la xarxa d’Al Qaida, perpetra sovint atacs terroristes a Mogadiscio i a altres punts amb l’objectiu d’enderrocar el govern central, que té el suport de la comunitat internacional, i instaurar per la força un Estat islàmic rigorista.

El grup controla algunes zones rurals del centre i sud de Somàlia i ataca també a països veïns com Kenya i Etiòpia.

L’agost passat el president somali, Hassan Xeikh Mohamud, va anunciar una “guerra total” contra Al-Xabab i, des d’aleshores, l’Exèrcit ha lliurat intenses batalles contra els terroristes, en ocasions amb la col·laboració militar dels Estats Units d’Amèrica (EUA). Al seu discurs de cap d’any, Mohamud va afirmar que el seu país eliminarà el grup aquest 2023.

El grup terrorista ha respost amb forts atacs els últims mesos, com els dos atemptats suïcides simultanis del passat 4 de gener a la ciutat de Mahas, a la regió d’Hiran, que van deixar 36 morts. El passat octubre va atacar amb dos cotxes bomba el ministeri d’Educació a Mogadiscio, una acció en la que van morir almenys 120 persones.

Somàlia viu en un estat de guerra i caos des de 1991, quan l’enderrocament del dictador Mohamed Siad Barre va deixar el país de la banya d’Àfrica sense un govern efectiu i en mans de milícies islamistes i senyors de la guerra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona