Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Lavrov acusa Occident d’obstruir l’enviament de subministraments a països pobres

Critica que el boicot europeu als vaixells russos de càrrega dificulta l’exportació de gra als països necessitats

El ministre rus d’Afers exteriors, Serguei Lavrov, ha acusat aquest dilluns Occident durant la seva visita a Sud-àfrica de dificultar l’arribada de gra i fertilitzants als països més pobres amb la imposició de sancions.

“Ells diuen constantment –Brussel·les i Washington– que no s’han imposat sancions contra els subministraments de menjar i fertilitzants. Per descomptat que no esmenten el menjar i els fertilitzants en les seves decisions, però han inclòs l’entrada de vaixells russos als ports mediterranis i els vaixells estrangers tenen prohibit entrar a ports russos”, ha afirmat el titular rus d’Exteriors.

Lavrov s’ha reunit aquest dilluns a Pretòria amb la seva homòloga sud-africana, Naledi Pandor, mig any després de la gira africana que l’ha portat des del juliol passat a Egipte, Uganda, Etiòpia i República del Congo i a un mes del primer aniversari de la invasió russa d’Ucraïna.

En una roda de premsa posterior a la trobada, el ministre rus ha afirmat que, malgrat l’acord negociat per Ucraïna i les Nacions Unides per a permetre l’exportació per mar de gra ucraïnès, “els països pobres reben menys del 10% i al voltant de la meitat està sent enviat a la Unió Europea”.

“Tan aviat com el senyor Guterres (...) va suggerir la seva iniciativa del gra, vam estar d’acord”, ha defensat Lavrov en al·lusió al secretari general de l’ONU, António Guterres, en negar que el seu país instrumentalitzi el menjar “com a arma”.

En les seves declaracions als mitjans, el ministre rus ha exigit també que Occident respecti la “sobirania” dels països africans, llatinoamericans i asiàtics per a triar a qui recolzen en la guerra deslligada per la invasió russa d’Ucraïna, a la qual es va referir com una “operació militar especial”.

“Si vostè respecta els altres països, deixi’ls triar el seu bàndol, deixi’ls triar la seva posició per ells mateixos”, ha subratllat Lavrov.

El govern sud-africà va assegurar l’any passat haver adoptat una postura neutral sobre la guerra d’Ucraïna i va demanar diàleg i diplomàcia per a resoldre el conflicte, però l’oposició l’ha acusat de fer costat a Rússia.

Lavrov va visitar Pretòria mesos abans que se celebri el juliol vinent a Sant Petersburg la segona cimera Rússia-Àfrica i que Sud-àfrica aculli a l’agost la quinzena cimera de caps d’Estat i de Govern del grup d’economies emergents BRICS, que integren totes dues nacions juntament amb el Brasil, la Xina i l’Índia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA
estat espanyol

Brussel·les expedienta Espanya per la presumpció d’innocència

barcelona
iran

L’Iran condemna a mort un raper per donar suport a les protestes de Mahsa Amini

barcelona
Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’haver acceptat un suborn

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona