Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

L’enfonsament del preu del cru ‘Urals’ amenaça el pressupost rus

El seu preu actual és un 30 o 40% per sota del petroli Brent, el de referència a Europa

L’enfonsament del cru rus ‘Urals’, que es ven actualment a un preu mitjà de 46,82 dòlars per barril, un 22% per sota del topall imposat per Occident al desembre, amenaça de fer un forat en el pressupost de Rússia per a enguany.

I és que els comptes de l’Estat rus per a 2023, que ja contemplen un dèficit de 2,9 bilions de rubles (uns 42.000 milions de dòlars), equivalents al 2% del seu PIB, han estat calculades amb un preu mitjà de 70,1 dòlars per barril d’aquesta modalitat de cru.

Les sancions posen en dificultats l’or negre rus

L’embargament occidental al petroli rus i la imposició a aquest d’un preu màxim de 60 dòlars per barril al cru subministrat per mar és la causa de la depreciació de l’or negre de Moscou. L’objectiu d’Occident és precisament reduir els ingressos del Kremlin per a finançar la guerra a Ucraïna.

Actualment, el barril de cru ‘Urals’ es negocia per sota d’aquest sostre, amb un descompte d’entre 30 i 40 dòlars respecte al valor del Brent, el cru de referència a Europa.

El president de Rússia, Vladímir Putin, va respondre prohibint la venda de petroli als països que s’adhereixin al preu màxim establert per la Unió Europea (UE) i va pronosticar que l’embargament al cru rus dispararia els preus en els mercats mundials, aspecte que no s’ha produït.

Problemes per noliejar vaixells

“Els grans descomptes són resultat de l’augment dels preus dels noliejos, que han pujat molt a causa dels riscos de possibles sancions que afronten els transportistes i contraparts per no establir (en el contracte) el preu topat. Aquest és el principal problema”, ha explicat el vice-primer ministre rus, Alexander Novak.

La prohibició de Putin va posar als compradors –encapçalats per la Xina i l’Índia– en la disjuntiva de no incloure el preu màxim en els contractes o d’arriscar-se a ser sancionats.

Les autoritats russes esperen enguany que els sectors del gas i el petroli aportin al pressupost federal 8 bilions de rubles o uns 117.000 milions de dòlars, que constitueixen el 30% de la partida d’ingressos.

“Però per a això el preu mitjà del petroli rus ha de ser de 70,1 dòlars per barril i el nivell de les extraccions ha de mantenir-se en prop de 10 milions de barrils diaris”, ha declarat a Efe l’expert en el sector gasístic-petrolier rus Mijaíl Krutijin.

Segons l’expert, és molt poc probable que es compleixin aquestes condicions, per la qual cosa considera que el dèficit pressupostari serà bastant superior al 2% calculat pel govern.

Pressió per noves sancions occidentals

A les actuals dificultats de Rússia se sumaran aviat noves restriccions: un embargament i nous preus topats –encara per precisar– que imposarà Occident als productes russos derivats del petroli transportats per mar a partir del 5 de febrer.

Això provocarà un minvament encara més pronunciat dels ingressos de l’Estat rus.

“Redirigir d’Europa a Àsia els subministraments de derivats de petroli serà molt difícil. Els països asiàtics compren cru per a produir derivats en les seves pròpies indústries”, ha opinat Krutijin, que creu que “pràcticament no hi ha mercat per als productes petroliers russos”, situació que obligarà a paralitzar nombroses refineries del país.

En tot cas, Rússia compta, a més d’un augment dels impostos, amb un altre recurs per a tapar qualsevol bretxa pressupostària sense recórrer a l’endeutament: el Fons de Benestar Nacional (FBN).

Es tracta d’una reserva que el desembre de 2022 acumulava 11,4 bilions de rubles, uns 186.490 de dòlars, o l’equivalent al 8,5% del PIB rus.

El FBN, creat com un fons d’estabilització en 2004, acumula des de llavors els ingressos rebuts per l’exportació de gas i petroli que excedien els previstos pel govern, que fins ara s’ha mostrat extremadament cautelós en el seu ús.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona